Baarnaars verstoken van huishoudelijke hulp door personeelstekort: '3 tot 4 weken zonder hulp is onacceptabel'

© ANP
BAARN - Door een tekort aan zorgpersoneel zitten sommige inwoners van Baarn tijdens de zomerperiode soms weken zonder huishoudelijke hulp. De gemeente gaat daarom komende maandag om de tafel met zorgaanbieder Actief Zorg om te kijken hoe dat probleem opgelost kan worden.
In Baarn kwamen de afgelopen weken veel meer ondersteuningsaanvragen binnen bij het Wmo-loket. Tegelijk zorgt de voortdurende coronacrisis voor personeelstekorten, waardoor het voor zorgaanbieders lastig is om de planningen rond te krijgen, meldt de gemeente.

Raadsvragen

De Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. Raadslid Marjo Stam werd de afgelopen tijd zelf op twee gevallen in haar omgeving gewezen. "Een was een mevrouw die een brief aan het college en de gemeenteraad heeft gestuurd en ik werd vorige week persoonlijk aangesproken door iemand die zei: ik ben mantelzorger voor een nicht van mij en die heeft al vier weken geen huishoudelijke hulp gehad. Maar inmiddels heb ik van wat meer mensen gehoord dat ze verstoken zijn gebleven van hulp."
Het gaat in veel gevallen om oudere mensen die niet meer in staat zijn om hun huishouden te voeren. "Misschien kunnen ze nog wel een kopje afwassen, maar stofzuigen, de badkamer schoonmaken en bedden verschonen wordt een probleem. Een paar dagen geen hulp is overkomelijk voor iedereen, maar drie tot vier weken is toch echt niet acceptabel", aldus Stam.
Stam wil weten wat er precies is misgegaan en hoe dit probleem in de toekomst voorkomen kan worden. Volgens haar is er slecht gecommuniceerd over het probleem. "Soms horen mensen helemaal niet dat er geen vervangende zorg komt, of anders pas op de korte termijn. Zorgverleners gaan natuurlijk wel op vakantie, maar het is wel planbaar. Men weet vaak ruim van te voren wanneer medewerkers op vakantie gaan."
Het is niet duidelijk hoeveel mensen er verstoken zijn van huishoudelijke hulp. De gemeente vraagt inwoners om geduld te hebben. Actief Zorg was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.