Pas volgende week oplossing voor schepen met giftig tarwe

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Er komt in de loop van volgende week mogelijk pas een oplossing voor de drie binnenvaartschepen die met fosfine in het laadruim aan de kade liggen in Lelystad. De schepen kwamen eind vorige maand aan de ketting te liggen toen bij het lossen van een lading in Utrecht een te hoge concentratie van het gif werd ontdekt.
Diervoederbedrijf De Heus Voeders is met verschillende partijen in gesprek over een manier om de lading van de schepen veilig en verantwoord over te slaan, maar omdat er zoveel verschillende diensten bij betrokken zijn, vraagt goedkeuring van een nieuw plan veel tijd, aldus het bedrijf.
De ladingen met giftige tarwe zouden deze week overgeslagen worden op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer, een slibdepot van Rijkswaterstaat. Maar de provincie Flevoland gaf geen toestemming omdat er op het eiland geen havenactiviteiten mogen plaatshebben. Een deel van de lading ligt nog in Utrecht.
De Algemeene Schippers Vereniging is verwonderd dat een oplossing zo lang op zich laat wachten. "In plaats van dat gesol met die schepen die overal naartoe worden gestuurd, had ik het net zo prettig gevonden als ze waren blijven liggen", zegt woordvoerder Sunniva Fluitsma. "Dat was net zo veilig geweest, dat wist iedereen. Als de gifwaarden dadelijk halverwege zijn, had de tarwe veilig overgeslagen kunnen worden. Dat was makkelijker geweest dan wat er nu gebeurt."
De schepen liggen nu bij een maritiem dienstverlenend bedrijf in Lelystad. Zodra de lading wordt gelost, vervliegt de fosfine in de buitenlucht. De tarwe kan dan gewoon gebruikt worden, aldus De Heus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.