Van zolderkamerproject tot site met miljoenenpubliek: Sneakerjagers uit Utrecht is 'Google voor sneakers'

UTRECHT - "Dit is de laatste collab van Parra en Nike SB", zegt Tom Römer over zijn schoenen. Liefhebbers van sneakers weten dan al hoe laat het is. Voor de gympen-leek: Aan de voeten van Römer zit het nieuwste resultaat van een samenwerking tussen de Amsterdamse kunstenaar Piet Parra en de skateboardtak van sportmerk Nike.
Römer is 'hoofd branding' van Sneakerjagers.nl. Het Utrechtse bedrijf is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een website met zo'n tien miljoen bezoekers per jaar met een team van twintig medewerkers. "Google voor sneakers", vat Römer de website samen. In essentie is Sneakerjagers een techbedrijf dat mensen die sportschoenen zoeken doorstuurt naar een verkoper die precies die schoen in een bepaalde maat heeft. "Mensen denken wel eens dat wij zelf sneakers verkopen, dat is dus niet zo."
Het Utrechtse bedrijf is in een paar jaar uitgegroeid tot een site met miljoenen bezoekers
Het Utrechtse bedrijf is in een paar jaar uitgegroeid tot een site met miljoenen bezoekers © Sneakerjagers

Clicks en samenwerkingen

De oprichters van de sneakerzoekmachine zijn drie jongens die het probeerden te maken met crypto-mining, vertelt Römer. Dat werkte niet en om de tijd te doden maakten ze een zoek-tool om sneakers in maat 45 te vinden. "Die waren moeilijk te vinden. Toen dat werkte dachten ze: dan zal het ook wel werken met alle andere maten en zo is het begonnen."
Geld verdienen gebeurt met clicks: Sneakerjagers krijgt een commissie voor elk paar schoenen dat verkocht wordt via een verwijzing van de website. Sinds de aanstelling van Römer vorig jaar is de volgende stap gezet. Römer: "Wij zijn ook een grote influencer." Hij presenteert zelf een YouTube-show over nieuwe sneakers en werkt achter de schermen aan podcasts en andere YouTube-shows over onder meer sneakers voor vrouwen, duurzaamheid en liefde voor schoenen.
Dan zijn er ook nog betaalde samenwerkingen met merken en sneakerwinkels. Römer geeft toe dat het voor de klant niet altijd duidelijk is wanneer een uiting van Sneakerjagers in opdracht is of niet. "Maar we kijken altijd of het bij ons past."
Sneakerjagers krijgt commissie voor elk paar schoenen dat wordt verkocht via een verwijzing van de site
Sneakerjagers krijgt commissie voor elk paar schoenen dat wordt verkocht via een verwijzing van de site © Sneakerjagers

Liefde op het eerste gezicht

Römers verliefdheid op sportschoenen begon toen hij als kleine jongen met zijn moeder kleren en schoenen ging kopen voor het nieuwe schooljaar. Magie, zegt hij nu. "Ik kan niet uitleggen waarom. De Engelsen zeggen: first love cuts the deepest." Meer dan dertig jaar later is Römer hoofd branding van website Sneakerjagers.nl . "Ik vraag mezelf ook wel eens af: hoe kan ik in godsnaam zoveel jaar over sneakers praten?"
En praten over sneakers doet Römer. Af en toe raakt hij bijna het spoor bijster als het gaat over 'releases', 'colourways', 'collabs' en de geschiedenis van bepaalde modellen om daarna weer vrolijk verder te gaan. Schoenen zijn voor hem vaak nostalgisch, een manier om herinneringen op te halen. Of "reminiscen" zoals Römer het verengelst. "Je ziet ook veel retro-modellen opnieuw uitkomen. Aan die schoenen hangen veel herinneringen zoals muziek of bepaalde momenten."

Gigantische niche

De sneakerwereld groeide van een niche in de jaren '90 via internetfora na de millenniumwissel en social media in de jaren '10 uit tot een megamarkt waarin grootmoeders en studenten allemaal op sneakers lopen. De jacht op gelimiteerde en exclusieve sneakers springt van hype naar hype.
De liefde voor sportschoenen begon bij Römer al op jonge leeftijd
De liefde voor sportschoenen begon bij Römer al op jonge leeftijd © Sneakerjagers
En Sneakerjagers groeit mee. Het hoofdkantoor is net verhuisd van een antikraakkantoor in de Wolvenpleingevangenis naar een eigen pand in het centrum van Utrecht, achter het Janskerkhof. Verhuisdozen staan nog onuitgepakt op de grond. Op een lichte zolder met laaghangende steunbalken zijn een dozijn teamleden van team Sneakerjagers aan het werk.
Het volgende doel is de Duitstalige markt, vertelt Römer. "Daar willen we ook groot worden, maar die knop hebben we nog niet gevonden." Mocht dat lukken dan ligt misschien wel heel Europa aan de voeten van het zolderkamerproject uit Utrecht. "We blijven altijd een niche, maar we zijn wel gigantisch groot geworden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.