Diak: geen naald en draad 'vergeten'

ZEIST - Het Diakonessenhuis in Zeist weerspreekt dat er een naald en draad zijn vergeten bij een patiënte die een specifiek soort pijnbestrijding kreeg.
Het ziekenhuis gebruikte tot anderhalf jaar geleden electrodedraad bij pijnbehandeling van bepaalde rugklachten. Met de draden van metaal en kunststof werd warmte toegevoerd aan de tussenwervelruimte waarmee pijn in de tussenwervelschijf van de rug werd bestreden.
Behandeling volgens deze methode is volgens het Diak anderhalf jaar geleden meteen stopgezet na de melding van twee incidenten binnen een paar maanden door twee verschillende artsen. Kern van de meldingen was volgens het ziekenhuis dat er breuk optrad van de electrode-draad. Er is geen naald achtergebleven en er is geen sprake van een "vergeten draad", zoals eerder werd geschreven in de krant.
De complicatie is meteen met de patiënten besproken en er zijn aanvullende onderzoeken gedaan, stelt het ziekenhuis. De incidenten zijn gemeld aan de Raad van Bestuur van het Diak en de fabrikant van de draden werd verzocht een onderzoek in te stellen. Eén van de afgebroken electrode-draden is voor onderzoek aangeboden aan TNO.
Het Diakonessenhuis heeft destijds ook overlegd met de Nederlandse Vereniging van Anesthesie, sectie pijngeneeskunde. Zij hebben hun leden geadviseerd om de methode en het materiaal niet meer te gebruiken totdat er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de draadbreuk   
De pijnbehandeling met de electrode-draden is hangende het onderzoek en sinds de melding van de twee incidenten stopgezet in het Diakonessenhuis en in andere ziekenhuizen in Nederland. Tot op heden is er nog geen oorzaak voor de draadbreuk aangewezen.   

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.