Instellingen

Utrechts beeld van Anne Frank staat nu ook in Canada: 'Iedereen leert over haar op high school'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Wie in de Canadese stad Edmonton loopt, kan zomaar hetzelfde standbeeld van Anne Frank tegenkomen als ook in Utrecht staat. Met behulp van de zoon van kunstenaar Pieter d'Hont is een exacte kopie van het beeld aan het Janskerkhof nu ook aan de andere kant van de oceaan te vinden.
Het beeld is een geschenk van de Nederlandse vereniging in Edmonton en werd afgelopen week onthuld. Die wilde stilstaan bij 75 jaar bevrijding, zegt voorzitter Frank Stolk. "Een lid van onze club was in Utrecht op vakantie geweest en had daar het standbeeld van Anne Frank gezien."

Originele mallen

De man raakt vervolgens per toeval in gesprek met Sebastiaan d'Hont, de zoon van stadsbeeldhouwer Pieter d'Hont. Daardoor wist hij dat de originele mallen er nog waren. Tijdens de brainstorm voor de herdenking oppert hij om opnieuw contact te zoeken met de zoon van de beeldhouwer.
Die is gelijk enthousiast en werkt graag mee. De benodigde financiering van het beeld weet de Nederlandse vereniging in Edmonton vervolgens snel te regelen.
Het beeld staat nu in Ligth Horse Park, dat ook een herdenkingsplek is voor Canadese soldaten. Een prachtige, symbolische plek, zegt Stolk. "Want voor kinderen als Anne Frank kwamen de Canadezen naar Europa om mee te helpen met de bevrijding."

Shakespeare en Anne Frank

Daarbij is Anne Frank ook in Canada zeer bekend. "Iedereen leert over haar op high school. De leerlingen lezen op school niet alleen Shakespeare, maar ook Anne Frank. Zo kunnen ze begrijpen wat er toen gebeurd is." Die status werd ook duidelijk tijdens de onthulling van het monument, waar de media verslag van deden en waarbij ook de premier van Alberta bij aanwezig was.
Stolk hoopt dat het beeld ook in Edmonton eeuwigheidswaarde heeft. "Als mensen straks door het park lopen en bij het beeld komen te staan, dan hoop ik dat ze even stilstaan bij wat er gebeurd is en wat er nu weer gaande is in de wereld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.