Femke Bol gehuldigd in Amersfoort: 'Je ziet dat je kansen hebt, maar dan moet je het nog waarmaken'

AMERSFOORT - Ze liep 400 meter horde in 52,03 seconden. Een Europees record en goed voor olympisch brons. Met 'Flying Femke' heeft Nederland een nieuwe atletiekheld die zorgt voor het zogenoemde 'Femke Bol-effect': jonge sporters kijken tegen haar op. Femke Bol zegt er zelf over: "Het is allemaal een beetje vanzelf gegaan."
Femke Bol gehuldigd in Amersfoort
Even is ze terug om haar oude trainingscomplex in Amersfoort bij atletiekvereniging Altis. De club huldigt haar vandaag. Niet alleen omdat ze enorm trots zijn, maar ook omdat Bol nog altijd lid is van de vereniging. "Weet je wat zo bijzonder is", prijst Altis voorzitter Gert Koudijs de atlete in bijzijn van zo'n 200 genodigden, "dat jij kan wegrennen van je eigen schaduw. Je dacht dat er iemand achter je aan zat en daarom liep je zo hard. Maar ja.. het was je eigen schaduw."

Gehuldigd in eigen huis

Femke Bol is al groots gehuldigd, heeft een ontmoeting met de koning gehad, maar deze aandacht krijgen bij je eigen club is wel heel speciaal zegt ze: "Ik dacht echt 'oh wauw.' Heel leuk om oude trainers weer terug te zien en gewoon al die kinderen te zien die misschien wel naar mij opkijken en die ik inspireer dat vind ik heel leuk om mee te maken."
Haar eigen topsport carrière is vanzelf gegaan vertelt ze. Ze genoot van het hordelopen, van het gevoel om over de hordes te vliegen, ze ging het steeds vaker doen en werd daardoor vanzelf beter. Bol: "Het zat nooit in mijn hoofd om een training over te slaan. En op een gegeven moment ging ik naar een trainingskamp in Amerika en werd sport ineens wel heel serieus."
Bol zegt dat haar carrière in de sport zich vanzelf heeft ontwikkeld. Ze merkte dat ze kansen had bij wedstrijden: "Maar dan moet je het ook nog waarmaken. Dat is wel moeilijk en spannend, maar het is allemaal goed gegaan."
21 jaar is ze nu en heeft een bronzen medaille op zak. Toch heeft ze niet echt een planning. "Ik train gewoon elke dag om mijzelf te verbeteren. Dat is wat ik dagelijks doe en dat brengt mij hier. Dat had ik op voorhand niet verwacht."

Sport en mentaliteit

Toch gaat topsport lang niet altijd over rozen. Er zijn verwachtingen en van sporters wordt veel weerbaarheid verwacht. Soms is dat een lastige combinatie Zo staakte de Amerikaanse turnster Simone Biles een aantal onderdelen op de spelen vanwege mentale problemen, wielrenner Tom Dumoulin stapte na een maandenlange pauze juist weer op de fiets en Dafne Schippers die eerder topprestaties leverde worstelt nu met lichamelijke klachten.
"Je leert wel mentaal beter te worden", zegt Femke Bol. "Sommige mensen hebben daar een psycholoog bij. Tot nu toe heb ik het goed. Het zit goed in mijn koppie. Rustig blijven, mijn eigen ding doen en mij niet te druk maken over dingen die ik toch niet kan controleren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.