Overlasthanen uit Julianapark hebben het goed in Drenthe: 'Zie het als mannen in de kroeg'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De hanen die voor flink wat overlast zorgden in het Utrecht Julianapark zijn aangekomen in Drenthe. Gisteren werden de ruim 150 vogels gevangen en naar Akka's Ganzenparadijs in Dalen gebracht.
In het Drentse dorp gaan de hanen eerst twee weken in quarantaine. Ook worden ze gecontroleerd op verwondingen, zo meldt RTV Drenthe. Als dat achter de rug is, mogen de druktemakers de rest van hun leven slijten in de opvang.
Begin dit jaar kwam de te grote pluimveepopulatie in en rond het Julianapark al aan het licht. Bij een telling half mei werden 85 hanen geteld, 45 hennen en 15 kuikens (145 kippen in totaal). De dieren zorgen voor geluidsoverlast en het voeren van brood leidt volgens de gemeente tot ratten- en ganzenoverlast en kan ook voor gezondheidsklachten zorgen bij de kippen. De aanwezigheid van het pluimvee zorgt volgens de gemeente ook voor verkeersonveilige situaties en overlast bij omwonenden.
Al die hanen bij elkaar gaat prima, zo vertelt Trizin Hof van Akka's Ganzenparadijs. "Zie het als mannen in een kroeg: onderling is dat ook hartstikke gezellig, tot het moment dat er een vrouw binnenkomt", grapt hij.
Toch maakt hij zich zorgen over de hennen die zijn achtergebleven in het Julianapark. "Er hoeft maar één iemand een paar hanen in het park te dumpen en dan lopen er volgend jaar weer evenveel kippen. Het is niet de bedoeling dat ik ieder jaar weer naar Utrecht moet om hanen te vangen, dus ik zou de hennen ook graag meenemen."
RTV Drenthe maakte een reportage over de komst van de dieren:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.