De Utrechtse Introductie Tijd is begonnen: 'We kunnen fysiek best wat dingetjes doen'

Nabil Asaksak, voorzitter van de UIT, en student Imco uit Voorschoten.
Nabil Asaksak, voorzitter van de UIT, en student Imco uit Voorschoten. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) is van start gegaan. Het is natuurlijk anders dan anders door corona, maar er kan al een stuk meer dan de digitale versie vorig jaar en daar is iedereen heel blij mee. De organisatie verwacht de komende drie dagen zo'n 2000 UIT-lopers.
"We kunnen fysiek best wat dingetjes doen, daar zijn we heel blij mee", zegt Nabil Asaksak, voorzitter van de UIT. "Vorig jaar waren er heel veel beperkingen en was er veel online. Nu kunnen we fysiek in het Griftpark toch een UIT neerzetten."
De organisatie wil er een veilige editie van maken: er wordt gewerkt met QR-codes, polsbandjes en shifts met maximaal 700 mensen. Asaksak: "Vandaag is er de informatiemarkt met partijen die allemaal iets te maken willen hebben met de student. Je kunt denken aan de gemeente die wil dat je je inschrijft, een huisarts die wil dat je je inschrijft en bedrijven die op zoek zijn naar studenten voor een bijbaan."

Geweldige ervaring

Eén van de studenten die hoopt op een geweldige UIT-week is Imco Stoop uit Voorschoten. "Ik ben benieuwd wat er vandaag allemaal gaat gebeuren. Een nieuwe stad, een nieuwe omgeving, een nieuw avontuur", aldus aankomende student filosofie. Hij heeft bewust voor Utrecht gekozen: "Ik heb vorig jaar in Leiden gestudeerd. De studie paste heel goed bij mij maar de stad niet. Dit jaar dacht ik, de studie is het wel en nu de stad nog vinden, ik denk dat Utrecht daar perfect voor is."
De organisatie heeft met de universiteit en hogeschool een belangrijke doelstelling geformuleerd: ze willen dat elke deelnemer met tenminste één nieuwe vriend de UIT-dagen uitkomt. En dat is precies waar student Imco op hoopt. Ook wil hij zich ontwikkelen. "Onwijs veel groeien als persoon, voor jezelf leren zorgen en allemaal nieuwe mensen ontmoeten. Nieuwe dingen leren en natuurlijk lekker veel feesten."
Student Imco: "Ik heb bewust voor Utrecht gekozen"

Op anderhalve meter

Het Utrechtse Griftpark is de komende dagen het kloppend hart van de UIT. En of er daar veel gefeest gaat worden? "Deze week zal er vooral veel gefeest worden op anderhalve meter afstand. Maar ik hoop heel erg voor de aankomende studenten dat we het de rest van het jaar wel normaal kunnen doen", zegt Merel Smeets van de UIT-dagen.
De studio in Tivoli.
De studio in Tivoli. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Want hoewel er dus fysiek meer georganiseerd is deze UIT-week, is er ook deze editie veel digitaal geregeld. Zo is er een digitaal programma waaraan ongeveer 1800 nieuwe studenten meedoen. Daarvoor is in TivoliVredenburg een speciale tv-studio uit de grond gestampt.
Smeets: "We hebben deze week hier zes livestreams, allemaal erop gericht om de student kennis te laten maken met Utrecht en hun medestudenten." Ook kunnen de aankomende studenten online met elkaar chatten om elkaar beter te leren kennen.
Organisatie UIT-week: "We hebben zes livestreams vanuit een tv-studio"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.