Instellingen

Veenendaal, Utrecht of een nieuwkomer? Fietsersbond op zoek naar Fietsstad 2022

© Pixabay
UTRECHT - Welke gemeente is het meest fietsvriendelijk? De Fietsersbond gaat opnieuw op zoek naar het antwoord op deze vraag voor de verkiezing Fietsstad 2022. In 2020 ging Veenendaal er met de titel vandoor.
Ja het is zeker een eretitel voor gemeenten, zegt Fietsersbond-directeur Esther van Garderen direct. En het is bovendien een win-win: omdat veel gemeenten graag de verkiezing willen winnen, spannen zij zich er extra voor in. "Het is een heel mooi middel om gemeentes aan te sporen om iets aan hun fietsinfrastructuur te doen."

Iedereen in de jury

Voor het beslissende oordeel over de beste fietsgemeente, wordt geen jury ingeschakeld, maar roept de Fietsersbond de hulp in van iedereen die wel eens fietst. "Want", zegt Van Garderen, "de beste jury ben je zelf." Iedereen die wel eens op een tweewieler rijdt, wordt opgeroepen om een enquête in te vullen waar gevraagd wordt naar zaken zoals de ruimte op het fietspad, verkeerslichten, de kwaliteit van asfalt en 'fietsbeleving'.
"Iedereen is expert zodra je op de fiets zit", vindt Van Garderen. "Je ziet waar vervelende paaltjes zijn, of waar je geen voorrang krijgt op de rotonde, of je te lang moet wachten op een verkeerslicht." Wat de fietser graag ziet, is vrij universeel, zien ze bij de Fietsersbond. Brede fietspaden, met verlichting als het donker wordt. Weinig kruisingen, veel voorrangsituaties en dus niet te lang rood bij het verkeerslicht. "Eigenlijk waar het fijn fietsen is."

Utrecht, Veenendaal of toch een andere gemeente?

Vorig jaar ging Veenendaal er met de Fietsersbond-titel vandoor. En internationaal scoorde Utrecht eerder al goed. Maar of dit ook voor de komende verkiezing de gedoodverfde kandidaten zijn, is maar de vraag. Volgens Van Garderen zijn veel gemeenten erop gebrand om de verkiezing te winnen. "Het geeft handvaten hoe je je fietsbeleid kunt verbeteren en hoe je fietsers veilig en vrij door je gemeente kunt leiden. Uit die enquête komen ontzettend veel gegevens waar gemeentes ook wat mee kunnen en je ziet dat er een soort competitiedrift ontstaat tussen gemeentes."
De bond hoopt dat de komende tijd veel mensen mee gaan doen aan de verkiezing. "We mikken op 75.000 enquêtes." Mee jureren kan op fietsstad.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.