Met een klankinstallatie van hedendaagse kunstenaars slaat museum Speelklok een nieuwe weg in

UTRECHT - Tussen de draaiorgels en muziekdozen van museum Speelklok zijn voor de komende weken honderden keramische schijfjes opgehangen. Samen vormen ze klankinstallatie Aircilla. Als de schijfjes in beweging komen dompelen ze het publiek onder in een wolk van geluid.
Bijzondere klankinstallatie museum Speelklok
Met grote precisie hangen kunstenaars Gemma Luz Bosch en Jurriaan de Vos de schijfje aan een metalen frame. Museum Speelklok wil meer gaan samenwerken met hedendaagse kunstenaars. Gemma: "Deze installatie is een pilot om te kijken hoe het is om zoiets onderdeel te laten zijn van het museum."
Honderen keramische schijfjes worden zorgvuldig opgehangen.
Honderen keramische schijfjes worden zorgvuldig opgehangen. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Het kunstwerk roept allerlei verschillende reacties op bij het publiek. Gemma: "Wat ik mooi vind is dat iedereen er op zijn eigen manier naar kijkt. Sommige mensen zijn bezig met hoe het klinkt, andere met hoe het eruit ziet of volgen de touwtjes om te zien hoe het werkt." Jurriaan: "We hopen dat mensen zich gaan verwonderen, over iets complex, iets nieuws, iets geks."
Nog even iets aanpassen.
Nog even iets aanpassen. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
De klankinstallatie Aircilla - een bewegende zwerm van klank is te zien en te horen tot en met 31 oktober in museum Speelklok.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.