Moskee alFitrah in Utrecht wraakt rechtbank tijdens kort geding over pand

alFitrah in Utrecht.
alFitrah in Utrecht. © ANP
UTRECHT - De stichting achter de omstreden alFitrah-moskee in Utrecht heeft vandaag de rechtbank gewraakt. Het bestuur vindt de huidige rechter partijdig en wil dat er een andere wordt aangesteld. De wrakingskamer buigt zich over het verzoek. Verdere behandeling van de zaak is hiermee uitgesteld.
In Utrecht diende vandaag opnieuw een kort geding over de sluiting van het salafistische gebedshuis in het gebouw aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht. We Do Projects, de eigenaar van het voormalige schoolcomplex, heeft al jaren plannen om huizen te bouwen op de plek waar nu nog het omstreden salafistische gebedshuis zit. De ING-bank heeft aangegeven dat de relatie met We Do Projects beëindigd gaat worden zolang alFitrah in het pand zit.
Eind augustus moet de stichting zijn vertrokken en op 1 september is de oorspronkelijke oplevering gepland. Omdat alFitrah niet duidelijk maakte of het meewerkte en op tijd zou vertrekken, spande We Do Projects een kort geding aan.

Bestuur

Twee bestuursleden van alFitrah waren vandaag via een videoverbinding aanwezig in de rechtszaal in verband met gezondheidsklachten bij imam Suhayb Salam. Ze hadden geen advocaat en deden hun eigen verdediging. De bestuursleden stelden dat de ING, de gemeente en de ontwikkelaar tegen hun stichting zijn en trokken het aangevoerde spoedeisend belang van de zaak in twijfel.
Ze voerden onder meer aan dat het belang van de moskee veel groter is. "Wij hebben grote maatschappelijke belangen die in het geding komen bij ontruimen. We zitten in het hart van de wijk en honderden zijn afhankelijk van ons gebed en onze initiatieven."

Wraking

De rechter zag tijdens de zitting van vandaag in enige bereidheid bij alFitrah. Toch werd over een latere datum om te vertrekken geen overeenstemming bereikt. "Ik denk dat het weinig zinvol is om nog te reageren op elkaar. Dit heeft een lange voorgeschiedenis en u bent er niet uitgekomen. Het lijkt alsof het escaleert en niet nader tot elkaar komt", sprak de rechter
Het bestuur stelde daarop dat de rechter alFitrah probeerde te overtuigen met de tegenpartij mee te gaan en de belangen van de stichting onvoldoende meeweegt. Vervolgens werd het wrakingsverzoek ingediend, waarna de zitting werd stopgezet.
Wanneer de behandeling van de zaak verdergaat, is nog onbekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.