Banen liggen voor het oprapen: 'Werkgevers moeten zichzelf aantrekkelijker maken voor een sollicitant'

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst sinds vijftig jaar zijn er meer vacatures zijn dan werklozen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag naar buiten bracht. Werkgevers worstelen met de vraag hoe ze aan geschikt personeel komen. Werkzoekenden hebben daar wat bij te winnen.
Midden in de coronacrisis, tegen de adviezen uit zijn naaste omgeving in, begon Mick Knabben samen met anderen uitzendbureau Daaf in Amersfoort. Hij merkt dat bedrijven aan het voorsorteren zijn op groei nu de economie weer open gaat. Er komen dan ook veel aanvragen binnen van bedrijven die weer mensen willen aannemen op de commerciële afdelingen. Maar ook op afdelingen voor werving en selectie van nieuw personeel.
"Mensen zijn altijd in beweging en op zoek naar een nieuwe baan." Knabben ziet in de praktijk dat bedrijven het lastig vinden om zichzelf in de kijker spelen voor werkzoekenden. In de vacaturetekst wordt nog heel erg vastgehouden aan een bepaalde werkervaring of opleidingsniveau. Wat hem betreft gaat het veel meer om competenties.
Mick Knabben richtte midden in de coronacris een uitzendbureau op in Amersfoort.
Mick Knabben richtte midden in de coronacris een uitzendbureau op in Amersfoort. © RTV Utrecht
"Is iemand geschikt voor de baan in termen van vaardigheden, mogelijkheid om zich te ontwikkelen? In plaats van de vraag of iemand drie jaar werkervaring heeft in dezelfde branche met minimaal een HBO diploma. Werkgevers moeten zichzelf aantrekkelijker maken voor een sollicitant."

Middenstand

Tegenover 100 werklozen stonden volgens het CBS 106 openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2021. Dat wordt een krappe arbeidsmarkt genoemd. Voor werkgevers is het lastiger om personeel te vinden. Dat wordt vooral gemerkt in handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg.
Ook in de detailhandel staat men te springen om personeel. Ingrid Hullegie van lingeriezaak La Femme in Zeist kan daar over meepraten. "We zoeken naar mensen met vakkennis en die zijn niet te vinden." Ze doet nu haar inkoopop wat eigenlijk haar vrije dag is. "Ik wil graag vakbekwaam personeel en wil daar best wat meer voor betalen, maar het moet wel ergens vandaan komen. Ik moet zelf ook nog een boterham verdienen."
De winkeleigenaresse zou daarom graag zien dat de overheid meer geld uittrekt voor de middenstand. Vooral omdat ze ziet dat het winkelen gemist werd toen de winkels eerder dit jaar gesloten waren. "Nu het weer aantrekt zie je hoe belangrijk dit economisch is voor een dorp of stad. Dat roept om extra personeel."

Verschuiving

De banen liggen voor het oprapen. Niet langer moet daarom alleen de sollicitant zichzelf interessant maken voor de werkgever. De rollen lijken bijna omgedraaid. Ook Mick Knabben van het uitzendbureau in Amersfoort ziet dat er al langer een verschuiving zichtbaar is waarbij er iets te winnen valt voor de werkzoekende.
"Mensen kiezen niet alleen meer voor een salaris of een bepaald aantal vakantiedagen maar ook echt voor een bedrijfscultuur en voor perspectief. Een werkgever moet daar in de toekomst dus continu mee bezig blijven."
Het CBS liet vandaag ook weten dat de Nederlandse economie uit de tweede coronadip is gekropen en weer aan het groeien is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.