Jodenhater moet werken in Anne Frankhuis

UTRECHT - De Utrechtse jongen die in een filmpje op internet Joden heeft gediscrimineerd, heeft van de rechter een werkstraf gekregen. Hij moet onder meer aan de slag in het Anne Frankhuis in Amsterdam.
De 18-jarige Omar E. beledigde en discrimineerde Joden in een gesprek dat hij had met een verslaggever van Geenstijl. In het gesprek op Hoog Catharijne zei de Marokkaanse jongen onder meer: "De joden moeten uitgeroeid worden" en "Ik wil ze gelijk prikken, ik heb een kraspen".

JEUGDRECLASSERING

De rechtbank veroordeelde hem dinsdag tot een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De Utrechter moet 16 uur van de werkstraf verrichten in het Anne Frank Huis. Daarnaast moet hij meewerken aan intensieve begeleiding door de jeugdreclassering.
De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten die schadelijk zijn voor de maatschappij en grote onrust kunnen veroorzaken tussen de diverse bevolkingsgroepen. Hij heeft met zijn uitlatingen bovendien een groep mensen beledigd en gekwetst, aldus de rechter. De straf werd mede opgelegd voor diefstal van kentekenplaten.

MEDIA

Dat in de media kwetsende uitlatingen zijn gedaan over verdachte en de bevolkingsgroep waar verdachte toe behoort, heeft verdachte volgens de rechtbank aan zijn eigen gedrag te wijten. Hij wist immers dat hij een gesprek voerde met een verslaggever van de website geenstijl.nl. De rechtbank woog om die reden het aspect van negatieve publiciteit voor de verdachte niet mee als strafverminderende factor.

MINDERJARIG

De rechtbank hield er bij het opleggen van de straf rekening mee dat verdachte eerder is veroordeeld voor vermogenscriminaliteit. De rechtbank hield ook rekening met de jeugdige leeftijd van verdachte. De verdachte was toen hij de feiten pleegde minderjarig.
De opgelegde straf is conform de eis van de officier van justitie, twee weken geleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.