Brandbrief vermiste Samuël (22) helpt nog niet, ministerie assisteert niet bij zoektocht

© Daniël van Deutekom
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De brandbrief over de zoektocht naar de vermiste Samuël Boujadi uit Bunschoten heeft niet het gewenste effect gehad. Dat laat woordvoerder van de familie Daniël van Deutekom weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan namelijk niet assisteren bij de zoektocht naar zijn lichaam in Italië.
"Ze hebben gezegd ze niet in staat zijn vanuit het leger of politie mensen te sturen. Het moet op aanvraag komen uit Italië en die hebben de handdoek in de ring gegooid. Het is onbevredigend, zeker omdat ze niet in gaan op een aantal punten in de brandbrief die ik heb geschreven", zegt van Deutekom.
De 22-jarige Samuël verdween tijdens zijn vakantie eind juni toen hij ging zwemmen in het meer van Bracciano, even ten noorden van Rome. Talloze pogingen om hem te vinden, leverden tot nu toe niets op en zijn familie en vrienden zijn inmiddels ten einde raad.

Nieuwe zoektocht

Mede doordat ze het gevoel hebben dat er vanaf het begin niet goed gezocht is. Van Deutekom: "Er zijn zoveel fouten gemaakt die je niet kunt maken. We kunnen alle hulp gebruiken, we hebben aantal sporen zodat we hem snel kunnen vinden."
Op dit moment is alles ten oosten en westen van de zwemlijn onderzocht. Nu wordt er dus ingezet op het gebied er omheen en op een spoor dat eerder is opgepikt door een team van Signi Zoekhonden: "Een hond heeft in het beginstadium van de zoektocht een dood lichaam geroken. Dat willen we verder onderzoeken. De Italiaanse autoriteiten hebben dat nooit verder onderzocht. We zijn niet serieus genomen en je neemt die hond die zoekt zo ook niet serieus."

Laatste kans

De nieuwe zoektocht, die volgende week van start gaat, wordt door alle betrokkenen gezien als laatste poging om het lichaam van Samuël te vinden. Niet alleen vanwege alle plekken die al onderzocht zijn maar ook vanwege de kosten.
Er wordt geld ingezameld via een doneeractie, maar het meeste ingezamelde geld is al uitgegeven aan de zoektocht in Italië. Waardoor er nu bar weinig meer over is. Steun vanuit het ministerie was daarom extra fijn geweest.
Van Deutekom: "Ze zeggen dat ze geen potje hebben om financieel te helpen. Maar dat is volgens mij niet waar. De ambassade daar heeft gesuggereerd dat ze bij kunnen dragen, dat ze de Italiaanse zoekactie kunnen ondersteunen. Maar dat doen ze niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.