Bouwdorp Mijdrecht gaat door, ondanks corona: 'Kinderen staan al om 6 uur 's ochtends klaar'

MIJDRECHT - Deze zomer zijn veel evenementen afgelast vanwege corona, maar dat geldt niet voor het Bouwdorp in Mijdrecht. Ongeveer 180 kinderen die schoolvakantie hebben maken daar deze week de meest creatieve hutten. Ook vandaag, ondanks het slechte weer.
Een groepje jongens en meisjes is druk bezig met het maken van een houten iglo. "We wilden iets anders dan de andere hutten," legt Connor uit terwijl hij uitbeeldt hoe de iglo moet gaan worden. Hoe creatiever hoe beter, want er is ook een prijs te winnen.
We hebben echt wel even feest gevierd toen we hoorden dat het door mocht gaan.
Bouwcoördinator Idysha Perez Sanchez
Het is de achtste editie van het Bouwdorp in Mijdrecht. Vorig jaar moest het helaas worden afgelast vanwege corona. Ook dit jaar was het spannend, vertelt bouwcoördinator Idysha Perez Sanchez. "Het was zo spannend. We hebben echt wel even feest gevierd toen we hoorden dat het door mocht gaan."
Ook de ouders en de kinderen stonden te popelen om weer te gaan bouwen, vertelt Perez Sanchez. "Vorig jaar hadden we zoveel teleurgestelde berichten ontvangen, iedereen baalde. Deze week hebben we verhalen gehoord dat kinderen met hun Bouwdorp-keycord om zijn gaan slapen, of al om 6 uur 's ochtends aangekleed naast het bed van hun ouders stonden. Klaar om te gaan."
'De kinderen zijn heel enthousiast dit jaar.'

Strikte coronaregels

Omdat het een evenement is voor kinderen zonder overnachting mocht het Bouwdorp dit jaar doorgaan, vertelt organisator Angelique Davis. "In goed overleg met de gemeente en met een heel uitgebreid coronaplan. We zijn op alles voorbereid!" De vrijwilligers moeten een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. "Ik heb vanochtend zelf nog een paar vrijwilligers getest." Het is een hoop extra werk, vertelt Davis. "Maar de kinderen merken er gelukkig niets van."
Je merkt dat kinderen steeds slimmer met geld omgaan én heel creatief worden.
Het Mijdrechtse Bouwdorp heeft een educatieve functie
Die zijn vooral de hele dag druk bezig met zagen, timmeren, spelen en... geld verdienen. Want al die pallets, planken en spijkers zijn niet gratis. Om de kinderen te leren omgaan met geld werkt het Bouwdorp al een aantal jaar met deze opzet: alle teams krijgen een startkapitaal van 1500 euro. Is het op? Dan kun je extra geld verdienen met sport- en spelactiviteiten zoals 'ren je rot', 'het mollenspel' en 'slaan op de Kop van Jut'.

Een koopje

"Je merkt dat kinderen steeds slimmer met geld omgaan én heel creatief worden" vertelt Davis. Zo hebben Willemijne en Sanne een eigen spel bedacht om geld te verdienen. Ze willen van hun hut een kermis maken. De eerste attractie hebben ze al: voor 5 euro mag je proberen de zes opgestapelde blokjes om te gooien. Als je wint, dan krijg je spijkers. En de meiden verdienen zo extra geld. "We sparen nu vooral voor pallets en planken. Maar we willen ook graag verf kopen om onze kermis geel, paars en blauw te verven. Onze lievelingskleuren."
Even verderop zijn Calum en Connor druk aan het timmeren aan hun iglo. Ook zij proberen extra geld te verdienen buiten de spelletjes om. Zo verkopen ze hun eigen planken met wínst. "Een kleine plank kost bij ons 5 euro, en een grote plank 10 euro." Die verkoop loopt vooral goed als de officiële houtverkoopplek gesloten is. Zelf liep Calum vandaag wel een koopje mis: "Een heeele grote plank, hele goede, hele lange en helemaal niet kapot - voor 5 euro! Een heel klein koopje voor een hele grote plank! Maar nu is hij weg en kan ik 'm niet meer kopen."
Morgen gaat ook de Sjiek Boetiek open en kunnen de kinderen hun hutten gaan opvrolijken met verf, tapijt, zeil, behang en gordijntjes. En accessoires kopen zoals schilderijtjes, lampen en potten, maar ook ouderwetse telefoons en computerschermen. Vrijdagmiddag moeten alle bouwwerken af zijn, want dan is de prijsuitreiking voor de allermooiste hut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.