Utrechts gezin nog vast in Kabul, niet op eerste vluchten naar Nederland

Utrecht - De eerste Nederlanders zijn woensdagochtend vertrokken uit Afghanistan. Demissionair-minister Sigrid Kaag meldt dat er twee vliegtuigen onderweg zijn. De Utrechtse familie die gisteren probeerde op het vliegveld te komen zit niet in een van die vliegtuigen.
Meer dan 24 uur lang wachtte het Utrechtse gezin dinsdag in een auto, vlakbij het vliegveld van Kabul. Maar door enorme drukte en een gesloten toegangspoort wisten ze niet bij een vliegtuig te komen. Toen er gevechten uitbraken en Taliban werden gesignaleerd staakten ze hun poging. Vandaag probeert het Utrechtse gezin het opnieuw.
"De Utrechtse familie zit nu niet ver van het vliegveld", zegt Elisabeth van der Steenhoven. Zij ondersteunt vanuit Nederland de repatriëring van Nederlanders uit Afghanistan. "Ik werk al vijftien jaar met mensen in conflictgebieden, vanuit een mensenrechtenorganisatie. Vanuit die expertise ben ik ook benaderd. Als mensen in de knel zitten in oorlogsgebieden, weten ze mij te vinden."
Uit veiligheidsoverwegingen kunnen er niet teveel details over de familie worden prijsgegeven. De Utrechters zijn niet de enige Nederlanders die zo snel mogelijk proberen weg te komen uit Afghanistan. "Wij, vrijwilligers die het in de avond doen, hebben al zicht op 20 Nederlanders die met man en macht proberen het vliegveld te bereiken. Maar het zijn er waarschijnlijk veel meer."
Een eerste poging van een Nederlands vliegtuig om Nederlanders en Afghanen te evacueren mislukte. Het Utrechtse gezin deed ook een vergeefse poging bij het vliegtuig te komen. Van der Steenhoven: "Dat was echt een avontuur. Iedereen probeerde het vliegveld in Kabul te bereiken. Je moet je voorstellen, de Taliban rukken op. Het vliegveld was een van de weinige plekken waar nog geen Taliban was."
De klok tikt, zegt Van der Steenhoven. De situatie verandert met de dag en er komen steeds meer Taliban naar hoofdstad Kabul. "We hopen dat er vandaag een moment komt dat de ambassade zeg: kom nu naar het vliegveld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.