21 mensen met prikangst krijgen alsnog vaccin bij speciale afspraak met prikbegeleiding

Archieffoto
Archieffoto © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - 21 mensen met prikangst hebben zich vandaag onder begeleiding alsnog laten vaccineren tegen corona. Dat laat de GGD weten, die voor deze groep speciale prikmomenten heeft georganiseerd waarbij er extra begeleiding en tijd is ingepland. Vandaag was de eerste van in totaal vier dagen waarop deze 'prikbegeleiding' wordt aangeboden.
Mensen met prikangst konden vandaag terecht op drie verschillende locaties in de regio. In Woerden maakten drie mensen een afspraak, in Veenendaal vijf en in Nieuwegein dertien. Volgens de GGD zijn alle mensen die een afspraak hadden gemaakt uiteindelijk ook gevaccineerd. Het gaat om mensen die het vaccin wel wilden krijgen, maar die uit angst voor de prik eerder nog geen afspraak maakten.
Om deze groep alsnog aan hun vaccin te helpen bood de GGD vandaag dus extra begeleiding. "Het is niet zoals in het reguliere proces dat je gaat zitten, je prik krijgt en weer gaat. We nemen echt rustig de tijd", legt Lydia van der Meer van de GGD regio Utrecht uit. "Je wordt ontvangen, krijgt eventueel een kopje thee of koffie, en dan wordt er rustig gepraat over waar die angst zit en waar die vandaan komt."
De GGD heeft standaard op de verschillende priklocaties naast de gewone stoeltjes ook een aantal bedden staan. Daar worden mensen geholpen die bang zijn of een medische geschiedenis hebben met bijvoorbeeld flauwvallen. Ze kunnen zittend of liggend op het bed hun vaccin krijgen en er wordt extra tijd genomen. De speciale prikbegeleiding van vandaag is bedoeld voor de groep die überhaupt geen afspraak durfde te maken uit angst voor de naald.
Mensen met prikangst kunnen ook de komende week nog terecht bij de GGD. Op 23, 25 en 28 augustus zijn er nog mogelijkheden om een afspraak te maken voor een vaccinatie in Nieuwegein, Veenendaal en Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.