Geen onderscheid meer tussen man en vrouw bij Gouden Kalveren: 'NFF beweegt mee met de tijdgeest'

2010: Barry Atsma en Carice van Houten vieren hun Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijk hoofdrol.
2010: Barry Atsma en Carice van Houten vieren hun Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijk hoofdrol. © ANP
UTRECHT - De uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht wordt vernieuwd. Met ingang van de komende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) gaan de belangrijkste filmprijzen van Nederland op de schop, zo maakte de organisatie vandaag bekend na onderzoek samen met de Dutch Academy For Film en ACT Acteursbelangen.
Bij de uitreiking wordt er nu nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor deze prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Andere jaren werd er door het NFF in deze categorieën nog onderscheid gemaakt tussen een prijs voor mannen en vrouwen.
Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar nog maar één award uitgereikt voor de beste hoofdrol en de beste bijrol. Daarnaast wordt er voor het eerst ook een Gouden Kalf vergeven voor Beste Hoofdrol in een Korte Film.

Discussie over genderinclusiviteit

"Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen", laat algemeen directeur Silvia van der Heiden van het NFF weten.
Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT Acteursbelangen noemt de nieuwe verdeling van de filmprijzen "een belangrijke schakel" in de hoop op een bredere representatie van acteurs. "Deze nieuwe indeling is een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit."

Positieve reacties uit de sector

Jenny Booms, directeur Dutch Academy For Film (DAFF): "Als Academy willen we alle makers verenigen, ongeacht beroep, achtergrond of geslacht. Inclusiviteit in de sector is een belangrijk aandachtspunt voor ons. Samen met NFF en ACT hebben we onderzocht of er onder de acteurs, en onder onze leden, behoefte was aan verandering binnen de branche. Gezien de overwegend positieve reacties is het niet meer dan logisch dat wij hier als DAFF gehoor aan geven. Uiteindelijk gaat het de stemmers om het vakmanschap bij het kiezen van de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren."
Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 2 oktober. De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 1 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.