Utrechtse rolstoelbasketballer Anouk (27) met gebroken duim in Tokio

paralympische spelen, (instagram)
paralympische spelen, (instagram) © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
UTRECHT - In Japan zijn de Paralympische Spelen van start gegaan. Met op de openingsceremonie een kleine delegatie van het TeamNL: 12 van de 73 atleten zijn in het olympisch stadion in Tokio. Dat heeft met corona te maken, maar ook met het programma, want vannacht komen de eerste Nederlandse sporters in actie. De rolstoelbasketbalsters nemen het op tegen Amerika.
Voor de Utrechtse rolstoelbasketballer Anouk Taggenbrock (27) is het nog vrij bijzonder dat ze vannacht in actie kan komen. Door een gebroken duim leek haar droom even in duigen te vallen. "Toen ik dat hoorde, stortte mijn wereld wel even in."
Rolstoelsbasketballer Anouk met gebroken duim naar Tokio
Tijdens een van haar laatste trainingen voor de Spelen moet Anouk langs de kant zitten. Haar linkerduim zit in een spalk. Het is het resultaat van een 'klein ongelukje' op het veld. "Mijn duim kwam tussen de spaken en nu is 'ie op twee plekken gebroken. Goede timing", vertelt ze. Gelukkig hoorde de Utrechtse al snel dat het om "een goede breuk" ging. "Met een paar dagen rust, kan ik straks hopelijk gewoon spelen. Het gaat pijn doen, maar het wordt gewoon een beetje op mijn tanden bijten." Bij wijze van motivatie steekt ze haar duim omhoog.
Voor Anouk is het logisch dat ze geen obstakel uit de weg gaat. Ze leeft al een jaar naar dit moment toe. "Soms knijp ik mezelf en denk ik: wow, ik ga echt. Ik heb er zin in, maar het is ook spannend."
Geen gebroken duim houdt Anouk tegen.
Geen gebroken duim houdt Anouk tegen. © Anouk Taggenbrock

Dwarslaesie

Op haar dertiende kreeg Anouk een ruggenmergontsteking, waardoor ze nu een incomplete dwarslaesie heeft en in een rolstoel zit. "In het revalidatiecentrum heb ik verschillende sporten uitgeprobeerd. Ik heb vijf jaar aan rolstoeltennis gedaan, maar ik wilde het liefst iets in teamverband doen. Toen kwam ik uit bij rolstoelbasketbal."
Als corona er niet was geweest, stond ik hier misschien niet.
Anouk Taggenbrock, rolstoelbasketballer
Voor Anouk heeft het alles wat ze zoek in een sport: "Het is snel, fysiek, tactisch en dynamisch. Er komt zoveel bij kijken. Naast de bal heb je ook je stoel die je onder controle moet houden." Ook het teamelement vindt ze bijzonder. "Alleen kom je nergens. We zullen het toch echt met z'n allen moeten doen."
Anouks positie in het veld heet 'forward'. "Het is mijn opdracht om de lange spelers naar binnen te werken. Dat kan ik doen door het zetten van een 'screen': dan zet je je stoel voor de stoel van de verdediger. Dan kan de andere aanvaller er om heen en die staat dan vrij", legt ze uit.
Het damesrolstoelbasketbalteam in Tokio
Het damesrolstoelbasketbalteam in Tokio © Anouk Taggenbrock

Alles winnen

Tokio komt steeds dichterbij. Anouk bereidt zich tot in de puntjes voor: "Veel trainen, goed slapen, goed eten...", somt ze op. "En natuurlijk zorgen dat ik al mijn papieren op orde heb en genoeg reserve-spullen bij me heb."
Hoewel het uitstellen van de Paralympische Spelen voor veel sporters een teleurstelling was, bleek het voor Anouk juist een zege: "Als corona er niet was geweest, stond ik hier misschien niet. Het gaf me de tijd om een jaar extra hard te trainen", vertelt ze over de selectie.
Vannacht speelt het damesrolstoelbasketbalteam de eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Ze leggen lat meteen hoog. "Ons doel is om alle wedstrijden te winnen", zegt Anouk resoluut. "Met als resultaat natuurlijk een medaille."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.