Loslopende hond bijt ree dood in bos, eigenaar op de bon geslingerd

UTRECHT - Tegen een hondenbezitter in een van de Utrechtse bossen is proces-verbaal opgemaakt. De viervoeter van de eigenaar opende de aanval op een ree en die overleefde de bijtwonden niet. De hondenbezitter is bekeurd.
"Een voorbijganger had een reekalf horen janken. Ik ben het bos ingerend en trof daar inderdaad een reekalf aan waar een hond bovenop zat", vertelt groene toezichthouder Lex Knoops. "We hebben geprobeerd de hond te pakken, maar dat lukte niet. Ik voelde de hartslag van de ree en hij had zo veel stress. Na een paar minuten was 'ie overleden."
De eigenaresse van de hond was het dier uit het oog verloren. "Ze stond hulpeloos toe te kijken. Het instict van de hond was te sterk."
De provincie Utrecht probeert al jarenlang een einde te maken aan loslopende honden in de natuur. Ze veroorzaken veel schade en overlast. Alleen al hun aanwezigheid verstoort dieren in de natuur. Door het zien van een hond worden bijvoorbeeld reeën, dassen en vogels alert. De hond en het baasje liepen in een losloopgebied. "Maar dan moet je alsnog goed op je hond letten", benadrukt Knoops.
Het komt ook regelmatig voor dat een ree op de vlucht slaat en in paniek tegen een hekwerk rent of onder een auto terechtkomt. Vogels vliegen steeds op van hun nesten door de aanwezigheid van honden. Hierdoor kunnen ze de eieren niet goed uitbroeden en houden ze te weinig energie over voor de winter en de trek naar het zuiden.
En er worden dus geregeld reeën doodgebeten door loslopende honden. Zo werd onlangs een drachtige ree aangevallen met dodelijke afloop. Ook het kalf in haar buik overleefde het niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.