Nog lang geen winter maar de voorraad strooizout wordt alvast aangevuld

UTRECHT - Miljoenen kilo's strooizout liggen metershoog in een loods langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de eerste lading is vanochtend vroeg aangekomen in Utrecht. Jan Rients Slippens van gladheidsbestrijding pakt een handje zout en laat het door z'n vingers glijden. "Het is hetzelfde zout dat je op je eitje doet maar zoals je kan zien is het een stukje grover en is het minder schoon", zegt hij.
Miljoenen kilo's strooizout komen aan in Utrecht
Utrecht is een van de vier locaties waar de grootste ladingen strooizout worden opgeslagen, vanuit deze centrale plekken wordt het hele land bevoorraad. Jan is al sinds mei bezig met deze operatie. Het gaat om miljoenen kilo's strooizout die voor 1 oktober klaar moeten liggen dus alles verloopt volgens een strak schema.
Het strooizout wordt door een machine uit het schip gehaald en op een loopband gelegd. De loopband gaat omhoog langs het dak van de loods. Vanaf de loopband wordt het gelost in de loods die al voor de helft gevuld is. Er vormt zich een gigantische piramide van zout tot aan het dak. Gemiddeld wordt er negentig miljoen kilo zout gestrooid, deze voorraden zijn verdeeld over verschillende steunpunten en worden aangevuld door het zout in deze loods. "In de provincie Utrecht hebben we een steunpunt in Houten en in Baarn, vanuit daar worden de Utrechtse snelwegen gestrooid. Als het daar op is, wordt het hiervandaan aangevuld", legt Jan uit.

Piekwinter

De afgelopen winter is er veel meer gestrooid dan afgelopen jaren. Begin januari sneeuwde het een aantal dagen achter elkaar waardoor er veel zout nodig was. "Als het sneeuwt werkt Rijkswaterstaat net zo lang door totdat de snelweg helemaal zwart is. De sneeuw verdunt het zout dat we strooien dus we moeten continu strooien", zeg Jan.
Afgelopen winter was dus een piekjaar maar op de lange termijn vermoedt Jan dat er door klimaatverandering minder strooizout nodig is. "Dan heb je het echt over de lange termijn, vijftig jaar en langer. Dan zal het minder winters worden. Wat we nu zien is dat de winters verschuiven. Waar we in het verleden veel strooiden in december, januari en februari, zie je nu dat de nadruk ligt op januari, februari en maart."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.