Familie Palwasha Hassan is gevlucht: 'Ik vraag me soms af hoe ik nog op mijn benen kan staan'

© RTV Utrecht
ZEIST - De familie van Palwasha Hassan is inmiddels gevlucht vanuit het noorden van Afghanistan. Haar broer, zus en hun gezinnen schuilen nu in een kelder in de buurt van Kabul. Haar zus en twee dochters zijn hun banen kwijt nu de Taliban de macht heeft. Ze zijn ontzettend bang en willen het land het liefst zo snel mogelijk verlaten.
Eerder deze week liet Palwasha ons een video zien die haar familie naar haar had gestuurd. In de video is te zien dat haar nichtje Palwasha toespreekt in de camera. "Mensen wij hebben hulp nodig. Ik heb nog zoveel dromen, ik wil studeren en werken. Ik ben gevlucht en heb alles achter gelaten. Wat moet ik doen?"
Voor Palwasha is het moeilijk om de video te zien. "Het doet me veel pijn. Ik wil ze zo graag omhelzen, ik wil ze zo graag helpen, maar ik ben machteloos. Ze bellen me huilend op en zeggen: 'alsjeblieft tante help ons, we zijn in gevaar we willen hier weg, we hebben hier niemand die ons kan helpen.' Ik voel me elke dag verschrikkelijk. Het enige wat ik kan doen is ze geld toesturen, maar dat is op een gegeven moment ook op."
Dag en nacht is Palwasha bezig om een oplossing voor haar familie te vinden. Ze is moe, verdrietig en ontzettend gespannen. Ze verblijft nu tijdelijk bij familie van haar man aan de Duitse grens, omdat het haar teveel wordt om nog goed voor haar kinderen te zorgen. "Ik vraag me soms af hoe ik nog op mijn benen kan staan. Ik kan niets anders doen dan me zorgen maken. Ik zit thuis met een burn-out, maar tijd om te herstellen is er op dit moment niet."
De situatie heeft ook veel impact op het gezin van Palwasha. "Mijn man en kinderen zijn ook hartstikke moe. Mijn dochter van zeven snapt de situatie niet zo goed en ziet haar moeder elke dag huilend aan de telefoon. Ze zei laatst tegen me: mama, waarom gaan we niet wat leuks doen? Het is vakantie!"
RTV Utrecht geeft zo weinig mogelijk informatie over het gezin, omdat ieder detail dat wereldkundig wordt ertoe kan leiden dat de familie in Afghanistan wordt herkend. Ze zouden dan extra in de problemen kunnen komen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.