Optredens als clown in Griekse vluchtelingenkampen: 'Die kinderen waren zo enthousiast'

Bijvoet helpt Arie met zijn clownspak
Bijvoet helpt Arie met zijn clownspak © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
NIEUWEGEIN - Arie Gresnigt en Marian Bijvoet kijken in Nieuwegein terug op een geslaagde reis naar twee Griekse vluchtelingenkampen, waar Arie in totaal drie keer optrad voor vluchtelingen van jong en oud. "Het waren mijn meest emotionele optredens ooit." Ook haalden ze geld op voor hulporganisatie Connect by Music. Deze organisatie is werkzaam in de kampen.
Het echtpaar vertrok een maand geleden naar Griekenland met een busje en aanhangwagen vol muziek- en clownspullen. Gresnigt trad in twee kampen op als muzikant en clown, met het plan om kinderen en hun ouders wat op te vrolijken. Die kunnen daar vaak geen kant op. Onderweg kregen ze pas het bericht dat ze toestemming hadden om in de kampen op te mogen treden. "Dat was geweldig om te horen", benadrukt Gresnigt.

Dansen, lachen en zingen

In totaal trad Gresnigt drie keer op: eenmaal in Thermopylae en tweemaal in Malakasa. "Het eerste optreden vond ik heel spannend. De kinderen wilden overal aanzitten en kwamen zelfs het podium op", blikt Gresnigt terug. Hierdoor moest Bijvoet het eerste uur tegen wil en dank politieagentje spelen. Ondertussen bleef Gresnigt, die zich niet van zijn stuk liet brengen, zijn ding doen. "Dat ging hartstikke goed! De kinderen deden leuk mee, bijvoorbeeld met het maken van ballonnen", zegt Gresnigt.
Bij alle drie de optredens probeerde Gresnigt de ouders bij de show te betrekken. Bijvoet: "Dat doet hij zo goed. Dan laat hij een volwassene jongleren die het vervolgens al goed blijkt te kunnen." Tijdens de optredens in beide kampen waren kinderen aan het dansen, zingen, lachen, gieren en brullen. "Als ik iets geks deed, schreeuwden ze het uit. Op een hoogtepunt riepen ze: 'Heeeuh!'", memoreert Gresnigt. "Die kinderen gingen helemaal los. Ze waren zo ontzettend enthousiast."
Arie Gresnigt gaat helemaal op in zijn rol tijdens zijn optredens in het vluchtelingenkamp in Malakasa.
Arie Gresnigt gaat helemaal op in zijn rol tijdens zijn optredens in het vluchtelingenkamp in Malakasa. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Lamgeslagen

In de twee vluchtelingenkampen blijven veel vluchtelingen normaal gesproken binnen in hun verkoelde woningen, wat zeecontainers zijn. Temperaturen kunnen oplopen tot boven de veertig graden. Gresnigt noemt het een 'troosteloos decor', met zeildoeken, tape en lappen tentdoek. Gresnigt: "Het was fantastisch dat ze door mijn optredens naar buiten kwamen, want ze raken lamgeslagen van al dat binnenblijven." Nu stonden ze om negen uur met stoelen en banken klaar om naar Gresnigt zijn optreden te kijken, ondanks de hitte. "Ik ben zo blij dat ze eindelijk wat vermaak hadden; iets om te doen", benadrukt Gresnigt.
In het eerste kamp trof het duo alleen Afghanen. Bijvoet sprak veel met kinderen, en in het bijzonder met een familie die gevlucht was voor de Taliban. "De vader van de familie was een Afghaanse politieagent die moest vluchten voor de Taliban", zegt Gresnigt. Eén van de vijf kinderen is tijdens de reis naar Griekenland kwijtgeraakt. Zij is uiteindelijk in Duitsland terechtgekomen. Dit verhaal maakte diepe indruk op het duo.

Ontmoeting in de zeecontainer

Het zoontje van dertien, Ehsan, speelde op het podium mee. Hij hielp Gresnigt met het blazen van ballonnen en kopieerde zijn grapjes. "Het is een slim jongetje die ook fungeerde als tolk; hij spreekt Engels en Grieks", zegt Bijvoet. Ze vroeg of hij zijn huis wilde laten zien, waarna het echtpaar meeging naar de container van de familie. Daar leerde ze de ouders, broers en zussen van het kind kennen. Gresnigt liet nog wat trucjes zien.
"We hebben nog steeds contact met Ehsan", vertelt Gresnigt. Voor Bijvoet was het aan de ene kant fijn om het gezin te ontmoeten, maar ze had wel graag wat meer voor ze willen betekenen. "Zeker als je naar de huidige situatie in Afghanistan kijkt", zegt Bijvoet. Het bleef bij drie optredens, omdat er rondom het kamp bosbranden uitbraken en het kamp geëvacueerd moest worden.

Emotioneel uitgeput

Het was een emotionele reis voor Gresnigt: "Ik voel me helemaal leeg, emotioneel uitgeput. ik ben het allemaal aan het verwerken." Bijvoet is trots op wat ze hebben bereikt in Griekenland. "Alleen denk je meer na over wat je niet hebt kunnen doen, in plaats van wat je wel hebt kunnen doen. Maar ik probeer te focussen op wat wél gelukt is."
Het echtpaar heeft een cheque van 4570 euro overhandigd aan de directeur van Connect by Music, Adriaan de Kok. Via deze hulporganisatie, die muziek naar vluchtelingenkampen brengt, kregen ze toestemming om op te treden in de kampen. Het bedrag haalde ze op met een crowdfundingsactie bij vooral vrienden, familie en bekenden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.