Woerdense Weis Mateen zet petitie op om vrouw terug te halen uit Afghanistan: 'Ik vrees voor haar leven'

© RTV/Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De chaos in Kabul houdt de wereld in haar greep. Onder Afghaanse Nederlanders nemen de zorgen over familie in Afghanistan met ieder uur toe.
Zo ook bij de Woerdense Weis Mateen (24), die al dagen in de weer is om zijn vrouw (23) uit de Afghaanse hoofdstad te halen. Zijn vrouw werkte voor een NGO en loopt daardoor gevaar om door de Taliban te worden vervolgd. Mateen is tot diep in de nacht bezig geweest om zijn situatie onder de aandacht te brengen bij influencers.
"Ik ben een petitie begonnen omdat ik geen andere mogelijkheid zie om de overheid aan te sporen om ook naar onze situatie te kijken", vertelt hij. Zijn petitie is bijna 1.400 keer ondertekend.

Inhumaan

Het echtpaar heeft contact gehad met de IND maar de immigratiedienst benadrukt dat de vrouw van Mateen moet wachten. "Dat is inhumaan!", stelt Mateen verontwaardigd. "Ze is een vrouw, dus ze kan niet over straat. En ze heeft voor een NGO gewerkt, dus ik vrees voor haar leven."
Om te laten zien hoe ernstig het is laat Mateen een filmpje zien waarin Talibanstrijder mensen belagen met een bazooka en waarbij mensen geknield tegen de muur aan zitten. "Je durft toch niet op straat rond te lopen zo? Je kunt ieder moment staande gehouden worden."
Het laatste contact dat Mateen met zijn vrouw had was somber. Ze wordt depressief van de situatie, stelt Mateen. "Ze zit in Kaboel op een veilige locatie, maar dat is het enige dat er nu bekend is."
Al die vragen zonder antwoorden zijn precies wat het zo frustrerend maakt voor Mateen. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. "Wij hebben wel contact gehad met BuZa, maar wat heb ik daaraan als ik geen antwoorden krijg?", vraagt Mateen zich hardop af. Hij mist een centraal punt waar hij terecht kan met zijn vragen.

Nederland terughoudend

Nederland is vooralsnog terughoudend in het evacueren van mensen uit Afghanistan. Om geëvacueerd te worden moet er een contract of een langdurige arbeidsrelatie zijn geweest. Karin Geuijen, expert op het gebied van gedwongen migratie, benadrukt dat dat niet vanzelfsprekend is.
"Je zou zeggen dat er een soort bijzondere verantwoordelijkheid is voor Nederland, omdat Nederland ook missies heeft gedaan in Afghanistan. Als je daar zo direct bij betrokken bent geweest dan heb je ook directe verantwoordelijkheid voor de consequenties."
In andere landen zijn ze vooralsnog minder terughoudend met het helpen van vluchtelingen uit Afghanistan. Zo heeft Duitsland al laten weten 10.000 mensen op te vangen. Canada vangt 20.000 mensen op.

Opvang in de regio

"Volgens Europa moet ingezet worden op opvang in de regio", zegt Geuijen, "maar dat gebeurt al grotendeels. 85 procent van de vluchtelingen wordt al opgevangen in de regio."
Ze licht de cijfers toe. "Voor deze crisis waren er al 2,6 miljoen Afghaanse vluchtelingen. Daarvan zitten er een miljoen in Iran en 1,4 miljoen in Pakistan. Daar zijn dus al bijna alle Afghaanse vluchtelingen."
Inmiddels heeft de vrouw van Mateen een mail van Buitenlandse Zaken ontvangen waaruit blijkt dat ze op een lijst staat met Nederlanders die geëvacueerd moeten worden. Het is nog niet helder wat dit concreet voor haar situatie betekent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.