Protestmars evenementenbranche in Utrecht rustig verlopen

UTRECHT - De demonstratie van de evenementenbranche tegen de coronamaatregelen is rustig verlopen in Utrecht. Er waren volgens de politie geen ongeregeldheden.
In de stad waren vanmiddag een paar duizend mensen op de been om actie te voeren tegen de coronaregels die de evenementensector hard raken. Onder meer festivalorganisatoren, artiesten en medewerkers van evenementenlocaties- en bouwers liepen mee.
De protestmars begon in Park Lepelenburg en trok met verschillende karren door de binnenstad, onder meer via het Vredenburg, De Neude, Catharijnesingel en Ledig Erf. Verder waren er sprekers en artiesten uit Utrecht en omstreken. De actie eindigde weer in park Lepelenburg rond 17.00 uur.
Protestmars evenementenbranche in Utrecht
Ook kinderen zijn in park Lepelenburg aanwezig.
Ook kinderen zijn in park Lepelenburg aanwezig. © Koen Laureij

Coronamaatregelen

Demissionair premier Rutte maakte vorige week bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht moeten blijven en dat festivals tot 20 september niet doorgaan. Kort daarna werd een demonstratie door de evenementenbranche aangekondigd. De organisatoren van de demonstratie eisen dat per 1 september evenementen weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit.
"We zijn het totaal niet eens met het beleid van de overheid", legt organisator Jasper Coenen uit. "Wij denken dat festivals en evenementen weer op een veilige manier kunnen plaatsvinden, dat hebben we aangetoond met fieldlab-onderzoeken. In juni is het natuurlijk fout gegaan, maar dat kwam omdat de overheid allemaal gekke keuzes heeft gemaakt."
Dronebeeld: protestmars evenementenbranche in Utrecht
Nu is alles weer op een normaal level en de vaccinatiegraad is mega hoog en nu kunnen festivals en evenementen nog steeds niet. Dat klopt voor ons voor geen meter
Jasper Coenen - organisator
Coenen doelt onder meer op 'Dansen met Janssen', het 48 uur van te voren testen en de nachtclubs die open gingen terwijl de onderzoeken nog niet waren afgerond. "Daardoor stegen de besmettingen heel erg en toen zei de overheid: we moeten op de rem trappen. Maar nu is alles weer op een normaal level en de vaccinatiegraad is mega hoog en nu kunnen festivals en evenementen nog steeds niet. Dat klopt voor ons voor geen meter."
Friendly Fire(d), staat er op een van de spandoeken.
Friendly Fire(d), staat er op een van de spandoeken. © Koen Laureij

Landelijk protest

Behalve in Utrecht zijn er ook demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Nijmegen. Alleen al in Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld voor een wandeltocht door de stad. De gemeente Amsterdam vraagt demonstranten niet meer aan te sluiten bij de actie. Volgens de gemeente is de demonstratie van de evenementensector tegen de coronamaatregelen die de branche hard treffen te druk. In Nijmegen zijn ongeveer 700 mensen bijeen.
'Genoeg gehiked, ik wil ITTW'.
'Genoeg gehiked, ik wil ITTW'. © RTV Utrecht / Peter Huting
"De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen", liet de organisatie eerder weten. "We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.