Dating-app gelanceerd voor mensen met een beperking: ‘Ik werd vaak afgewezen als ik een foto stuurde’

Naomi Mietes en Merijn Marcus.
Naomi Mietes en Merijn Marcus. © RTV Utrecht
Utrecht - "Ik heb licht autisme en ik zoek een leuke date. Een leuke jongen die ook van fietsen en wandelen houdt, die gezellig is en grapjes maakt." Zo stelt Esther Schouten zich voor bij café Danel in Utrecht. Schouten is één van de leden van Capido, een datingsite voor mensen met een beperking. Gisteren werd de lancering van de app-versie feestelijk gevierd bij het café. Mét twee uur lang speeddaten.
Precies vijf jaar geleden richtte Erwin Oudshoorn Capido op. De Mijdrechter werd geboren met lymfatische malformatie. Hij is daardoor lastig te verstaan en ziet er anders uit. "Op datingsites werd ik vaak afgewezen als ik een foto stuurde", vertelt Oudshoorn. Daarom bedacht hij Capido. De naam staat voor een combinatie tussen 'cupido' en 'handicap'. Oudshoorn: "Het is een plek waar begrip is voor mensen met een beperking."
Inmiddels heeft Capido 6000 leden uit Nederland en België. En nu is ook de app live. Oudshoorn: "Geweldig! We hebben er anderhalf jaar heel hard aan gewerkt dus dit voelt echt heel goed." Met de mobiele versie hoopt hij dat er snel nog meer leden bijkomen.

Succesmatch

Op de datingsite is iedereen welkom, maar is er met name plek voor mensen met een beperking. Dat kan lichamelijk of geestelijk zijn. Volgens Oudshoorn maken ook mensen met een vorm van autisme veel gebruik van de datingsite.
Zo ook de 23-jarige Merijn Marcus en de 19-jarige Naomi Mietes. Zij werden een match op Capido en hebben nu een halfjaar een relatie. Wat ze gelijk leuk aan elkaar vonden? "Dat we allebei autisme hebben, dat we allebei van dieren houden, en dat we weten wat we wel en niet willen."
Na een paar eerste berichten op Capido werden al snel nummers uitgewisseld. "En nu appen we elke dag," zegt Merijn. "Elke minuut," verbetert Naomi hem. Merijn vroeg Naomi verkering op Instagram. Nu zien ze elkaar bijna elk weekend en zijn ze erg verliefd. Merijn draagt een ketting met een foto van hen samen, gemaakt op één van de eerste dates. Naomi: "Ik ben heel gelukkig met Merijn." Ze zijn bij de lancering van de app omdat ze het gezellig vinden en om leuke nieuwe mensen te ontmoeten.

Huisje, boompje, beestje

Na de optredens van zanger Thomas Oudshoorn en DJ Stijnthy begint het speeddaten. De vrouwen blijven zitten, de mannen schuiven door. Zoals bij veel datingsites zijn ook hier de mannen in de meerderheid. Een moeder moedigt haar zoon aan om ook even te kijken. "Het is voor iedereen vreemd en spannend."
Haar 20-jarige zoon heeft klassiek autisme, vertelt ze. Hij kijkt de hele vakantie al uit naar vandaag. "Hij wil zo graag in contact komen met gelijkgestemden," vertelt ze. Ze is heel blij dat er een evenement is gemaakt van de lancering van de app. Een plek en moment om elkaar te ontmoeten. "Dit stukje kun je als ouder niet faciliteren." Haar zoon zoekt vriendschappen, vertelt z’n moeder, en een lief vriendinnetje. "Hij wil zo graag huisje, boompje, beestje."

Speeddaten

Een paar minuten later staat hij in de rij voor de met kaarsen verlichte date-tafels. Aan één van de tafeltjes zit Esther Schouten met een brede lach. Daten vindt ze niet spannend, ze is wel wat gewend. "Ik heb aan het tv-programma 'Undateables' meegedaan. Dat was hartstikke gezellig. Lekker op pad." Helaas hield ze daar geen relatie aan over. Ze is op zoek naar een leuke man: "Hij hoeft niet dezelfde beperking te hebben als ik, als hij maar lief is."
Oudshoorn gaat zelf misschien ook nog wel even meedoen met de speeddates. Hij heeft zijn grote liefde nog niet gevonden. Misschien vindt hij vandaag wel de 'leuke, sportieve vriend' naar wie hij op zoek is. En anders kan hij nu verder swipen op de Capido-app.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.