Vijftien meldingen van wateroverlast in onder meer Amersfoort en Bilthoven

Fietser trotseert ondergelopen tunnel in Amersfoort.
Fietser trotseert ondergelopen tunnel in Amersfoort. © AS Media
PROVINCIE UTRECHT - De regenbuien die zondag over de provincie trokken, zorgden voor een hoos aan meldingen over wateroverlast. In totaal druppelden bij de brandweer zo'n vijftien meldingen binnen uit Bilthoven en Amersfoort. Maar de brandweer kon niet in alle gevallen hulp bieden: "Onze spullen zijn niet ontworpen om kleine laagjes water weg te pompen."
In Bilthoven was het vandaag meerdere keren raak en ontstond er wateroverlast aan de Grote Beer, de parkeergarage bij winkelcentrum De Kwinkelier en de 2e Brandenburgerweg. "Het water zakt weg," meldde de gemeente, "maar loopt het uw huis in: bel dan de brandweer op telefoonnummer 112."
Alleen, de brandweer kan dan niet altijd hulp bieden, legt Marcel van Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht uit. "Er kwamen met name meldingen binnen uit Amersfoort en Bilthoven maar dat waren veel meldingen waar we eigenlijk niet zoveel mee kunnen omdat het water dat bijvoorbeeld in een kelder is gelopen niet hoog genoeg staat voor ons om het weg te kunnen pompen. Onze spullen zijn niet ontworpen om kleine laagjes water weg te pompen. Dus vaak kunnen we dan niks betekenen voor de mensen."

25 millimeter

In Amersfoort zorgde de regen ervoor dat een tunnel op de Leusderweg volliep met water. De doorgang onder de provinciale weg moest tijdelijk worden afgesloten. In Utrecht en omgeving viel zondagmiddag zo'n 25 millimeter neerslag. Maar het had erger gekund: in Friesland viel op sommige plekken bijna 90 millimeter aan regen in een uur en kwamen straten blank te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.