'Dna van Ridouan T. gevonden op kogelhuls van moord Samir Jabli in Amersfoort'

De auto waarin Samir Jabli werd doodgeschoten.
De auto waarin Samir Jabli werd doodgeschoten. © AS Media, ANP
AMERSFOORT - De bijna zeven jaar oude moord op Samir Jabli in Amersfoort staat opeens volop in de aandacht nu volgens De Telegraaf blijkt dat er op een kogelhuls die na de liquidatie werd gevonden dna is aangetroffen van Ridouan T. uit Vianen. Die wordt er door het Openbaar Ministerie van beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot een reeks moorden. Nu zou hij voor het eerst direct gelinkt zijn aan zo'n liquidatie.
Samir 'Babbel' Jabli werd eind 2014 voor het huis van zijn ouders in de Amersfoortse Hendrick de Keyserlaan doodgeschoten. Dat was de tweede keer dat er een moordpoging op hem werd ondernomen. Eerder dat jaar namen bij sportschool De Pellikaan twee mannen de 22-jarige Mohammed Alarasi onder vuur op de parkeerplaats. Jabli was toen ook het doelwit, maar de aanslagplegers maakten een fatale vergissing en schoten de onschuldige Alarasi dood. Enkele maanden later slaagde poging twee op Jabli wel.
Maar de rol van de kogels die Jabli het leven kostten, lijkt nog niet uitgespeeld, onthult De Telegraaf zondagavond. De krant meldt 'na het inzien van vertrouwelijke stukken' dat op één van de hulzen een dna-spoor is gevonden van Ridouan T. Volgens de krant is hem tijdens een verhoor in juli gevraagd hoe zijn dna-materiaal op de huls terecht is gekomen. T. zou toen geen antwoord hebben willen geven.
Inez Weski, de advocaat van T., vertelde De Telegraaf dat 'de forensische waarde van dit materiaal nog moet worden onderzocht.' Weski: "Duidelijk is in ieder geval dat dergelijke sporen op een roerend goed niets zeggen over hun herkomst en tijdstip van ontstaan. Er is verder niets over cliënt in die zaak betreffende Jabli, welke zaak dan ook niet aan cliënt wordt verweten. Hij wordt daar dus niet voor vervolgd. Helaas wordt het dossier gevuld met meer van dit soort nietszeggend materiaal dat dan weer blijkbaar naar derden moet worden gelekt."

Moord op Jabli niet in Marengo

Wat Weski zegt, klopt. T. wordt op dit moment door het Openbaar Ministerie niet beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Jabli in 2014. Wel staat hij in het omvangrijke Marengo-proces terecht voor enkele andere moorden en moordpogingen, en de voorbereiding daarvan.
Marengo is een zaak tegen in totaal zeventien verdachten. Zij zouden deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie met als leider Ridouan T. De eerste moord die tijdens Marengo wordt behandeld, vond negen maanden na de dood van Jabli plaats. Het gaat dan om de moord op spyshop-medewerker Ronald Bakker in Huizen in september 2015.
Verder worden ook behandeld: de moord op Samir Erraghib in IJsselstein, de moord op Abderrahim 'Appie' Belhadj in Amsterdam Zuidoost, de moord op Ranko Skekic in Utrecht, twee pogingen tot moord in Utrecht en Rotterdam, de moord op ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok, en de moord op Hakim Changachi in de Utrechtse wijk Overvecht. T. wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot deze moorden.
De moorden en moordpogingen die worden behandeld tijdens het Marengo-proces zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Zo wordt ook nog onderzocht of T. betrokken is bij de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Nabil B. werd trouwens kroongetuige uit schuldgevoel over nog een vergismoord die plaatsvond na die op Alarasi: die op Hakim Changachi in Overvecht.
T. is volgens het OM ook de opdrachtgever van enkele moorden die door motorbende Caloh Wagoh zijn uitgevoerd. Daarover loopt nog een mega-proces.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.