Instellingen

Eerste Afghaanse vluchtelingen aangekomen bij noodopvang Huis ter Heide

ZEIST - Bij het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide zijn vanmorgen de eerste Afghaanse vluchtelingen aangekomen. Even na 10.00 uur kwamen twee bussen met daarin evacués aan bij de opvanglocatie.
Eerste Afghaanse vluchtelingen komen aan in Huis ter Heide
Vanmorgen werd bekend dat Defensie de locatie beschikbaar heeft gesteld op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De eerste opvanglocatie, in het Groningse Zoutkamp, zit namelijk vol.
Volgens het COA zijn tot nu toe honderd mensen opgevangen in Huis ter Heide. "Alles verloopt rustig en de mannen, vrouwen en kinderen kunnen hier nu bijkomen van de heftige periode die zij hebben doorstaan", laat een woordvoerder weten.
Op het kamp is ruimte voor ruim driehonderd mensen. Hoe lang de evacués in Huis ter Heide blijven, is nog onduidelijk. "We blijven verder zoeken naar andere tijdelijke en structurele locaties", zegt het COA.
Het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide
Het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide © RTV Utrecht
Vorige week grepen de Taliban de macht in Afghanistan. Het vliegveld van Kabul staat vol met mensen die het land willen ontvluchten. Onder meer een Utrechts gezin wacht nog altijd op evacuatie.
De ingang van het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide
De ingang van het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide © RTV Utrecht
Het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide kwam een aantal jaren geleden nog in opspraak vanwege de slechte staat. In 2018 zaten militairen noodgedwongen in een hotel vanwege de erbarmelijke staat van de barakken in Huis ter Heide. Defensie kondigde daarna aan dat een aantal gebouwen gesloopt zou worden, de rest stond op de nominatie voor renovatie.
Februari vorig jaar zou de renovatie van start gaan, maar corona strooide roet in het eten: een deel van het kamp moest ingericht worden voor de opvang van corona-evacués. Gebouw 31 werd daarom in allerijl opgelapt zodat 17 mensen er in quarantaine konden gaan. Toen de quarantaineperiode voorbij was, werd alsnog van start gegaan met het opknappen van de gebouwen. Die renovatie is volgens een woordvoerder van Defensie al een tijdje afgerond. Verschillende militairen hebben sindsdien alweer verbleven in de gebouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.