Doorns fietsgezin op klimaatmissie: 'We zijn in Oostenrijk nu, wel veel regen gehad en dertig slakken in de tent'

DOORN - Om aandacht te vragen voor klimaatverandering fietst de familie Van der Burg uit Doorn in een half jaar naar de Zwarte Zee in Bulgarije. Een bijzondere, spannende tocht van 3500 kilometer. Zeker met drie jonge kinderen. RTV Utrecht volgt de familie Van der Burg.
Half juli stapten ze bepakt en bezakt op de fiets: Lennart (37), Sjoukje (35), Tijmen (8), Madelief (7) en Bor (2). "We zijn nu tussen Passau en Linz in Oostenrijk", vertelt vader Lennart. "We hadden niet eens door dat we de grens overgingen. Mijn vrouw zei het opeens toen we aan het fietsen waren. We hebben nu rond de 1300 kilometer gefietst, zo'n 50 kilometer per dag."
Bepakt en bezakt...
Bepakt en bezakt... © Lennart van der Brug
De tocht verloopt goed, maar het weer speelt de fietsfamilie soms parten. "Net als in Nederland regende het de afgelopen dagen veel in Duitsland. Ik moet eerlijk zeggen dat dat soms wel zwaar is en wat minder goed voor de stemming. Alles is nat op de camping en we telden dertig slakken in de tent."
Aan de andere kant krijgt de familie ook hulp van vriendelijke mensen, bijvoorbeeld bij het drogen van de kleren. "Dat helpen van elkaar is ook wel mooi aan fietsen en kamperen. We krijgen sowieso veel reacties onderweg. Mensen klappen, toeteren en willen foto's maken. Dat is hartstikke leuk. Soms zijn er ook mensen die je uitlachen, maar dan halen we de schouders op."
Vader Lennart: "Verder hebben we meegemaakt dat mensen ons geld geven als we zeggen dat we dit doen om aandacht te vragen voor klimaatverandering en minder consumeren. We willen daarom een rekening gaan openen en een klimaatdoel bepalen waar we het geld aan gaan doneren."
In Koblenz.
In Koblenz. © Lennart van der Burg
De twee leerplichtige kinderen binnen het gezin maken zich op de voor de laatste vakantieweek. Vanaf volgende week wordt de fietstocht gecombineerd met digitaal onderwijs. "We gaan kijken hoe we dat gaan aanpakken met huiswerk enzo. Ook gaan ze bellen met hun klas."
De fietstocht vinden ze nog steeds leuk, vertelt vader Lennart. "Ze genieten er allemaal op hun eigen manier van. Maar we merken wel dat ze na vijf weken de bank een beetje beginnen te missen en het kijken naar filmpjes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.