Utrechtse worstelvereniging loopt over van trots na goud en zilver voor tweeling op WK: 'Is echt ongekend'

© United World Wrestling
UTRECHT - Sprakeloos is hij naar eigen zeggen. Terry Slinkers van worstelvereniging De Halter uit Utrecht kan het nog steeds niet echt bevatten. Dit weekend pakte de tweeling Marcel en Tyrone Sterkenburg goud en zilver op het WK Grieks-Romeins worstelen voor junioren in Rusland. Een uitzonderlijke prestatie. "Echt ongekend", zegt Slinkers.
Bij de worstelclub in Utrecht, waar de jongens elke dag trainen, lopen ze een dag na de wereldprestatie over van trots. "We kennen de jongens van kleins af aan", zegt Slinkers. "En ze hebben zo ontzettend veel talent." De afgelopen jaren zagen ze bij De Halter in Utrecht de jongens steeds verder groeien. Er kwam een trainer die 24/7 met de jongens bezig is en ze reisden de hele wereld af voor trainingskampen en toernooien. "En die combinatie heeft zijn vruchten afgeworpen."
Want gisteren lukte het de 22-jarige Marcel om in de klasse tot 82 kilo het goud te veroveren op het WK voor junioren. In de finale van het Grieks-Romeins worstelen versloeg hij een worstelaar uit Armenië. Uniek, want in de afgelopen 43 jaar lukte dat geen enkele andere Nederlander. Wat het succes extra bijzonder maakt is dat een dag eerder tweelingbroer Tyrone in de klasse tot 87 kilo het zilver behaalde.
"Achter in ons hoofd hebben we altijd gedacht dat zij dit zouden moeten kunnen", zegt Slinkers. "Maar dat het zou gebeuren, ja dat had niemand voor mogelijk gehouden." Het 'een geweldige prestatie' noemen, vindt hij dan ook een understatement. "We hebben het over olympisch worstelen. Dat is voor Nederland eigenlijk een onmogelijke taak", legt hij uit.
"Wij hebben in het gewicht van de jongens maar één persoon in heel Nederland. En die worstelen dan op een olympisch kampioenschap tegen Rusland, Moldavië, Armenië, Afghanistan, Iran. Die landen hebben duizend jongens, misschien wel meer, in dat gewicht. En de beste van die duizend staat daar op dat kampioenschap en daar staat dat ene jochie van Nederland dan tegen te worstelen. Dat hij daarvan wint, dat is echt ongekend", benadrukt Slinkers nog maar eens.
Dat zou de slagroom op de taart zijn.
Terry Slinkers over de hoop op een olympische medaille in 2024
Hij hoopt dat de prestatie van de tweeling meer mensen doet warmlopen voor de sport. "Worstelen is de mooiste sport die er is", zegt hij niet geheel onbevooroordeeld. "Als je een worstelaar wilt zijn en je wilt op dat niveau presteren, dan moet je eigenlijk alles in huis hebben. Je moet zo compleet zijn. Je moet snel zijn, sterk, lenig, technisch, alles moet in elkaar vallen. En er zijn er maar weinig die dat kunnen."
Marcel en Tyrone hebben bewezen op de goede weg te zijn, zegt Slinkers. Hun volgende doel zal dan ook de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn. "Ze zijn nu 20 jaar, ze hebben nog drie jaar om te groeien. We hopen natuurlijk dat ze daar een medaille kunnen pakken. Dat zou de slagroom op de taart zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.