Instellingen

Universiteit Utrecht ziet meer buitenlandse zwerfhonden met gedragsproblemen

© ANP
UTRECHT - Deskundigen van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht zien steeds vaker geadopteerde zwerfhonden uit het buitenland met gedragsproblemen. Sinds de coronapandemie neemt de adoptie uit het buitenland toe en daar zitten veel angstige dieren tussen. Een aantal moest zelfs een spuitje hebben, omdat ze niet meer gesocialiseerd konden worden.
Begin dit jaar bestond ruim de helft van de patiënten in de gedragskliniek uit geïmporteerde zwerfhonden, die als verwaarloosde puppy's in het buitenland op straat werden gevonden. "Een aantal van deze honden is inmiddels geëuthanaseerd vanwege excessieve angsten, dat is in-en-intriest. En een aantal eigenaren loopt al maanden te tobben met hun hond, ook dat is triest", aldus Claudia Vinke, gedragsbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde.

Braaf worden

De hond socialiseren blijkt vaak een probleem. Helaas is het geven van liefde en aandacht volgens Vinke niet voldoende om een hond braaf en trouw te laten zijn. Ze zegt: "De socialisatiefase is van groot belang voor de hond. Alleen tijdens die cruciale eerste twaalf weken kan een hond de sociale vaardigheden optimaal onder de knie krijgen. In die eerste periode wordt bepaald of hij als volwassen hond met weinig angst, weinig agressie en goede sociale vermogens in het leven kan staan." In die eerste twaalf levensweken moet de hond dus gevormd worden.

Druk

In Nederland vragen we veel van onze honden, schrijft de universiteit. Buiten is het druk en ook in de meeste huishoudens zijn er veel geluiden en gebeurtenissen. Als een hond dit in de eerste twaalf weken niet of onvoldoende meekrijgt, ontwikkelt hij zich anders en kunnen later angst- en agressieproblemen ontstaan. "Geadopteerde viervoeters kunnen zich hier in Nederland echt vreemdeling voelen. Als ze in hun thuisland vooral gesocialiseerd zijn op andere honden en het leven in een straathondenroedel, maar geen fijn contact met mensen hebben gehad, kunnen er fikse problemen ontstaan. Dan weet de hond zich misschien geen raad met al die gebeurtenissen in een huishouden dichtbij de mens."
"Het verdrietige van deze problematieken is dat een eigenaar zo veel liefde en zorg aan de hond wil geven, maar dat de hond deze niet kan ontvangen", concludeert Vinke. "De viervoeter voelt zich ontheemd, blijft angstig voor van alles en nog wat, en de eigenaar zit met verdriet en ontreddering omdat wat bedoeld was als redding op een fiasco uit lijkt te lopen." Wie iets wil doen voor een zwerfhond doet er volgens de gedragsbioloog beter aan lokale organisaties te steunen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.