Politie schuift met medewerkers om zedenzaken op te kunnen lossen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Honderden zedenzaken liggen bij de politie Midden-Nederland op het bureau en die stapel wordt maar niet kleiner. Afgelopen week maakte een voormalig zedenrechercheur een statement op social media, door zijn frustratie te uiten over de hoeveelheid werk. Frans van Kesteren heeft vele jaren bij de politie gewerkt, het afgelopen jaar werd hij ingezet als zedenrechercheur. "Ik was oorspronkelijk een zij-instromer en werkte eerst veel met verkeerszaken, dus toen heb ik ook al heftige dingen meegemaakt. Maar zeden - dat is natuurlijk van een andere orde. Dan hebben we het over verkrachtingen, aanrandingen, maar ook over incest of kinderporno, zware zaken waarbij je de slachtoffers zo snel mogelijk wilt helpen."
Frans van Kesteren over de hoge werkdruk
Dat snelle helpen, dat is er volgens hem niet bij. Want de zaken stapelden zich op in zijn afdeling. "Omdat de werkdruk zo hoog is, vallen de mensen om. Er is een enorm ziekteverzuim, het bord loopt over, mensen weten niet meer wat ze moeten doen. En op de afdeling is er ook geen overzicht meer. We hadden laatst iemand in opleiding die een week lang heel graag zedenzaken wilde oppakken, maar er was helemaal geen overzicht welke hij dan zou kunnen doen, dus gebeurde er niks."

Complexere zaken

De politie Midden-Nederland herkent de problemen. Woordvoerder Wim Hoonhout vertelt voor het politiebureau Paardenveld: "We hebben onvoldoende capaciteit, te weinig mensen voor de 233 zedenzaken die er nu liggen. Het zijn niet perse meer zaken geworden, de aantallen zijn al jaren stabiel, maar ze zijn wel van een andere orde. Door internet zijn de zaken complexer geworden. Waar zedenzaken vroeger alleen over fysieke gevallen ging, moet er nu ook digitaal onderzoek gedaan worden. En dat kost meer tijd."
Wim Hoonhout, politie Utrecht over de stapel zedenzaken
Zestig medewerkers werken op de afdeling zedenzaken. In september krijgt de politie er 24 FTE's bij om de stapel zedenzaken sneller op te kunnen pakken. Wim Hoonhout: "Snelheid gaat ten koste van zorgvuldigheid, dat willen we natuurlijk niet, dus ik kan niet zeggen hoe snel we deze zaken dan kunnen wegwerken. Waar het om gaat, is dat we de slachtoffers zo snel mogelijk kunnen helpen, zodat zij verder kunnen, want het gaat natuurlijk om hele belastende zaken. Het is zeer onwenselijk dat zoveel zaken blijven liggen."
Volgens Politievakbond ACP is het probleem al minstens tien jaar oud. Voorzitter Gerrit van de Kamp: "We hebben al jaar een gebrek aan personeel bij de politie, niet alleen in Utrecht, ook landelijk. Nu komen er weliswaar 24 FTE's bij, maar die worden weggehaald bij andere afdelingen, bijvoorbeeld bij drugszaken. En daarmee trek je dus het hele korps scheef. De komende vier, vijf, zes jaar zullen er tekorten zijn en daar heeft de overheid willens en wetens voor gezorgd. Dus ik zeg het niet graag, maar dit is onoplosbaar. Je had hier tien jaar geleden op moeten anticiperen en dat is niet gebeurd."
Frans van Kesteren: 'Luister naar de mensen op de vloer'

Andere cultuur

Zedenrechercheur Frans van Kesteren is met zijn verhaal naar buiten gekomen om nog een andere reden. Hij is homeseksueel en voelde zich binnen de politie Midden-Nederland niet geaccepteerd. "Ik heb ook in Amsterdam gewerkt, daar was het geen probleem. Maar in Utrecht voelde ik dat wel, ik kon niet helemaal zijn wie ik ben, voor mijn gevoel. Er heerst een andere cultuur."
De politie wil daar verder niet op ingaan omdat het om een personele kwestie gaat, volgens een woordvoerder heeft het ontslag niets te maken met zijn geaardheid, maar met zijn functioneren. Frans van Kesteren vindt het belangrijk om aan te kaarten wat er moet verbeteren. "Luister in ieder geval naar de mensen op de vloer. We hebben personeel nodig en dan moet je het vak ook aantrekkelijk maken. Zedenzaken zijn zwaar en daar moet je tegen kunnen. En we moeten de mensen ook de opleidingsplekken kunnen bieden. We hadden vorig jaar twintig mensen die er graag bij wilden. Maar er waren maar vier opleidingsplekken - ja, dan schiet het niet op."
Volgens Wim Hoonhout van de politie Utrecht klopt dat niet. "Er zijn extra opleidingsplekken gerealiseerd, juist om de toeloop van extra mensen ook via een gedegen zedenopleiding voldoende bagage mee te geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.