Evacués uit Afghanistan komen aan in Huis ter Heide: 'Vermoeid maar dankbaar'

© RTV Utrecht
HUIS TER HEIDE - Een gemêleerd gezelschap aan vluchtelingen is vandaag aangekomen bij de opvanglocatie in Huis ter Heide. Even na 10.00 uur kwamen vanochtend twee bussen met daarin evacués aan bij het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide, en aan het begin van de avond kwamen daar nog twee bussen bij.
In de ochtend arriveerden ruim 100 vluchtelingen, vertelt regiomanager van het COA, Judith van der Laar: "118 mensen zijn aangekomen, mannen, vrouwen, kinderen en zwangere vrouwen. Zij zijn hier om tot rust te komen na een heftige periode. We gaan zorgen voor rust en de eerste levensbehoeften."
Ze vervolgt: "Het is geen homogene groep, maar de meeste mensen hebben een Afghaans paspoort. Maar er zitten ook mensen die Nederlands spreken, omdat ze bijvoorbeeld jaren op de ambassade hebben gewerkt."
Volgens Van der Laar zijn deze mensen vooral dankbaar: "Het personeel is geraakt door de mensen die hier binnen zijn gekomen, die eindelijk tot rust kunnen komen na zo'n lange reis."
In totaal kunnen er in Huis ter Heide een kleine 400 vluchtelingen worden opgevangen. Genoeg zal dat waarschijnlijk niet zijn: "We zijn daarom achter de schermen druk bezig met het organiseren van extra opvang." Waar dat zal zijn is nog niet duidelijk.
Eerder was al een opvanglocatie in Zoutkamp in Groningen door het COA ingericht; die zit sinds zondagavond vol. In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne is plaats voor ongeveer 540 mensen.
De mensen die worden opgevangen moeten eerst tien dagen in quarantaine in verband met covid-19.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.