Aantal overvallen in Utrecht met kwart gedaald

UTRECHT - Afgelopen jaar zijn er beduidend minder overvallen gepleegd dan in 2009. Landelijk stond de teller in 2009 op 2.898 overvallen, in 2010 daalde dit naar 2.572. Dat is een daling van 11 procent. Dat meldt de Raad van Korpschefs donderdag.
De korpschefs willen dit aantal de komende jaren nog verder omlaag brengen. "Overvallen hebben grote impact op het veiligheidsgevoel van mensen en de aanpak hiervan heeft daarom in veel politieregio's prioriteit gekregen". Die aanpak lijkt nu zijn vruchten af te werpen, aldus de Raad van Korpschefs.
In de politieregio's Noord-Holland-Noord en Limburg-Zuid was de daling het grootst. Ook in alle grote steden en regio's daalde het aantal overvallen. In Utrecht werden 24 procent minder overvallen gepleegd, Amsterdam noteerde een daling van 18 procent, Rotterdam kwam uit op 9 procent en in Den Haag werden 10 procent minder meldingen gedaan.
Het is voor het eerst in jaren dat het aantal overvallen in Nederland daalt. Die trend is in 2010 ook waarneembaar in de detailhandel en de horeca. Horecagelegenheden zagen een daling van 22 procent en het aantal overvallen in de detailhandel zakte met 12 procent. In de transportsector was wel een stijging van 9 procent. Vooral bij het beroepsgoederenvervoer werden meer overvallen gepleegd, 14 procent meer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.