Montfoort verhoogt bouwleges met ruim 50 procent, Veenendaal blijft het duurst

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie zijn huis wil verbouwen is dit jaar soms honderden euro's meer kwijt aan de vergunning die je daarvoor nodig hebt. Bijna elke gemeente verhoogde de zogenoemde bouwleges. Montfoort spande de kroon met een verhoging van meer dan 50 procent. Veenendaal blijft de duurste gemeente als het aankomt op bouwleges.
Als je je huis aan de voor- of zijkant wil verbouwen, moet je daar in de regel een vergunning voor aanvragen bij een gemeente. Voor het behandelen van die vergunningsaanvraag, berekent de gemeente leges. Aan de achterzijde is een verbouwing vaak vergunningsvrij.
Tussen de gemeenten zijn de verschillen in de kosten die berekend worden voor een bouwvergunning enorm. In Veenendaal is dat 978 euro bij een bouwsom van 10.000 euro, maar in Utrecht gaat het om 227 euro bij eenzelfde bouwsom.
Gemiddeld werd de bouwvergunning 3 procent duurder het afgelopen jaar. Maar ook als het om het prijsverschil met vorig jaar gaat, zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Montfoort verhoogde de bouwleges bijvoorbeeld met 56,8 procent, terwijl de stijging in Utrecht slechts 0,4 procent was en Eemnes de leges helemaal niet verhoogde.
Bekijk hier op de kaart wat je in jouw gemeente betaalt voor een bouwvergunning.

Ook bouwleges nieuwbouwwoningen gestegen

Ook wie een nieuw huis laat neerzetten, betaalt bouwleges. Die kosten zitten in de totaalprijs van de woning. Landelijk stegen de leges voor een nieuwbouwwoning met gemiddeld 3,3 procent. In slechts enkele gemeenten werden de leges verlaagd. Het gaat bijvoorbeeld om Putten, Loppersum en Delft.
Directeur Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis noemt de legesverschillen en de enorme stijgingen en dalingen onverklaarbaar. "Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen. Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers van BZK aan gemeenten om hier verandering in te brengen hebben geen enkel resultaat gehad."
Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet moet ingrijpen zodat er een einde komt aan de enorme verschillen tussen de vergunningskosten die gemeenten berekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.