Hulp aan Afghaanse evacués verloopt rommelig: 'We zitten te wachten op de exacte hulpvraag'

PROVINCIE UTRECHT - De hulpacties voor Afghaanse vluchtelingen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Inwoners van de provincie Utrecht zijn begaan met het lot van de Afghanen en willen concreet iets doen voor de mensen die zijn opgevangen in Huis ter Heide. Maar hoe weet je nou eigenlijk waar behoefte aan is en waar je het heen moet brengen?
Ingang van de opvanglocatie in Huis ter Heide.
Ingang van de opvanglocatie in Huis ter Heide. © RTV Utrecht
Het zijn twee vragen die voor hulporganisaties als het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland ook nog moeilijk te beantwoorden zijn. "We merken dat er veel behoefte is om te helpen, spontaan ook. Maar heel veel spullen komen ook binnen met de netwerken met wie we al samenwerken", vertelt woordvoerder Rixt Albertsma van het Rode Kruis. "Zo was er veel behoefte aan ondergoed maar dat hebben we bijvoorbeeld kunnen regelen met een partner waar we vaker mee samenwerken. Dus in die behoefte is al voorzien."
Ze roept dan ook op om - hoe frustrerend ook- nog even af te wachten: "Het is ontzettend mooi dat mensen betrokken zijn, voelt als een warm welkom in Nederland. Wij snappen dat mensen wat willen doen maar we moeten eerst goed in kaart brengen waar nou echt behoefte aan is, het kan paar locatie ook heel erg verschillen."
In de noodopvanglocaties van Defensie zijn zo'n 1100 Afghaanse evacués opgevangen. Het ministerie van Defensie meldt dat ze zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en legerplaats Harskamp in Ede.
VluchtelingenWerk Nederland herkent zich in het verhaal van het Rode Kruis en is ook druk bezig om alles goed op elkaar af te stemmen.
Ze kunnen mensen dan ook nog niet echt vertellen waar behoefte aan is en waar het dan heen moet. "Het vereist wat afstemming met andere organisaties om de taken te verdelen en te weten waar behoefte aan is, en waar diegene dan naartoe moet. Dat kost wat tijd. Maar dan hebben we als het goed is wel een duidelijk antwoord", vertelt persvoorlichter Martijn van der Linden.

In actie

Eén van de mensen die graag in actie wil komen is Merel Aalten uit Austerlitz: "Ik heb te doen met de mensen die uit Afghanistan komen. Ik zou graag willen helpen alleen ik weet niet precies hoe en wat", vertelt ze. Ze heeft gezocht naar mogelijkheden of initiatieven maar makkelijk is het niet: "Ik heb geen idee hoe ik contact op moet nemen en met wie."
Joost Planje uit Zeist wil graag 25 fietsen weggeven aan de vluchtelingen die bij het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide terechtkomen. "Die mensen komen uit Kabul en ik vind het vreselijk. Het is een tragedie daar in Afghanistan. Toen ik begreep dat er een aantal in Zeist komen, dacht ik: we bieden dat aan. We zitten in fietsenhandel en hebben er genoeg staan en dachten waarom niet?!"
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, erkent hij. Omdat Planje al eerder spullen heeft geschonken aan vluchtelingen weet hij een beetje hoe het werkt, maar ook nu was het toch nog lastig. Planje: "Het is een wirwar maar het is doorzichter dan de vorige keer. Ik kan me voorstellen dat het onoverzichtelijk is als je het voor de eerste keer doet; je hebt te maken met het COA, de gemeente en de weggeefwinkel in Zeist bijvoorbeeld."
Het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide, waar Afghanen worden opgevangen.
Het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide, waar Afghanen worden opgevangen. © RTV Utrecht

Coördinatie

Ook Pauline Meijer uit Huis ter Heide zit met smart te wachten tot er meer duidelijkheid komt. Maar zoals het Rode Kruis en VluchelingenWerk Nederland al vertelden, kan dat nog even duren. En dat is iets wat Meijer aan de andere kant ook wel weer snapt.
"We zitten te wachten op de exacte hulpvraag. In Groningen was het bijvoorbeeld kinderkleding maar ik hoorde dat het in Huis ter Heide slippers en telefoonopladers waren. Maar dat is inmiddels ook al aangeschaft", vertelt Meijer. "We zitten echt te wachten op de coördinatie. Het is ontzettend lastig, maar het is wel begrijpelijk. We kunnen moeilijk een grote berg met textiel voor de deur zetten, maar daar heeft niemand wat aan. Het is nog even op de handen zitten, pas op de plaats, zodat we straks snel iets kunnen."
De gemeente Zeist laat weten dat er inmiddels voldoende spullen zijn. Als mensen toch iets willen geven kunnen ze dat doen bij Kringloop Zeist aan de Johannes Postlaan 4.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.