KvK lekte privéadressen van 1800 personen

Kamer van Koophandel in Utrecht.
Kamer van Koophandel in Utrecht. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Door een fout van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn privéadressen van 1800 bestuurders van verschillende organisaties gelekt aan een oud-advocaat. In een brief aan gedupeerden schrijft de KvK dat ze het moeten melden als er "ongewone activiteiten" rond hun woning zijn.
Volgens RTL Nieuws zijn onder meer gegevens gelekt van Kamerleden van D66, GroenLinks en BIJ1. Het gaat bijvoorbeeld om het adres van partijleider Sylvana Simons van BIJ1. Verschillende partijen hebben Kamervragen gesteld over hoe dit kon gebeuren.
Privéadressen van bestuurders en andere functionarissen die in het Handelsregister staan zijn niet openbaar. Maar justitie, advocaten, notarissen of deurwaarders kunnen deze gegevens wel opvragen met speciale toestemming. Volgens de KvK had in dit geval de voormalige advocaat de gegevens opgevraagd nadat hij zich had uitgeschreven als advocaat, en had hij de gegevens dus eigenlijk niet mogen krijgen. In een brief aan gedupeerden schrijft de KvK dat de advocaat zegt dat hij alle gegevens heeft vernietigd en niet zal gebruiken.
Ook de privégegevens van Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit Utrecht zijn bij de advocaat terecht gekomen. Zij noemt het "heel zorgelijk" dat dit soort gegevens slecht beschermd zijn. "Je vertrouwt de KvK met je gegevens en dat is blijkbaar niet terecht." Boahene vraagt zich af hoe zeker het is dat de voormalige advocaat de gegevens heeft vernietigd en hoe de KvK dit in de toekomst gaat voorkomen.
Na de blunder ontdekte de Kamer van Koophandel dat meer uitgeschreven oud-advocaten autorisatie hadden om privéadressen op te vragen. Het gaat in totaal om 164 voormalige raadslieden. In 92 gevallen is ook na uitschrijving gebruikgemaakt van de toestemming om adressen op te vragen. De KvK onderzoekt nog of dit door de advocaten zelf is gedaan of door kantoren waarvoor zij werkten.
De Kamer van Koophandel heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gedaan van een datalek. De toezichthouder weet nog niet of het de kwestie gaat onderzoeken.
Dit is de brief die gedupeerden kregen van de KvK:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.