Instellingen

OM eist 3,5 jaar cel tegen Amersfoorter met ruim 53 kilo heroïne in woning

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
AMERSFOORT - Een anonieme tip leidt de politie op 8 maart van dit jaar naar een hennepplantage in een woning aan de Leonorestraat in Amersfoort. Maar wanneer de politie de woning doorzoekt, blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Naast de marihuana vindt de politie in een kamer en in een kluis in totaal 53,7 kilo heroïne met een straatwaarde van ongeveer een miljoen euro. En in de kluis ligt ook nog een geladen vuurwapen en 150 patronen.

Harddrugs

De grote hoeveelheid drugs en het vuurwapen doen gelijk denken aan een geharde crimineel. Maar de man die vandaag voor de rechter verschijnt is dat absoluut niet. Christiaan N. is een 42-jarige corpulente man met een brilletje. Hij vertelt dat hij het zwaar heeft in de gevangenis. Andere gevangenen denken dat hij een viezerik is en accepteren hem niet.
De verdachte vertelt de rechter dat hij zich schaamt voor zijn mislukte leven. Hij heeft geen vrouw en kinderen, gebruikte dagelijks twee gram speed en was verslaafd aan computerspelletjes. Niet bepaald een harde gangster. Na zijn gevangenisstraf is hij van plan om bij zijn moeder te gaan wonen en hij vraagt de rechter hulp om van de drugs af te blijven.

Criminele organisatie

De man vertelt hoe hij een andere man toegang gaf tot zijn woning. Hij wist dat die man er drugs opsloeg, maar niet dat het om heroïne ging. "Ik dacht dat het om MDMA ging. Dat is ook bruin."
De officier van justitie ziet ook dat hij vandaag niet de leider van een drugskartel voor zijn neus heeft zitten. Maar hij wijst de man wel op zijn verantwoordelijkheid. Hij stelt zijn woning namelijk wel beschikbaar aan gevaarlijke criminelen die er zelfs een wapen bewaren. Hij eist daarom drieënhalf jaar cel tegen Christiaan N. "Dit zijn criminelen die schieten. Dit zijn mensen die anderen afhankelijk maken van drugs. En daar heeft u aan meegewerkt."

Wraak

De rechter vraagt zich nog af of de verdachte niet bang is voor represailles. Er is een enorme partij drugs in beslag genomen. Komen de criminelen geen wraak nemen. Maar daar maakt de verdachte zich geen zorgen over. "Ik heb de naam van de eigenaar van de drugs niet genoemd. Ik denk dat de kous hiermee af is."

Verdediging

Christiaan N. bekent vrijwel alle feiten. Alleen van het vuurwapen wist hij niks af, zegt hij. Zijn advocaat heeft daarom niet lang nodig voor zijn verdediging. Hij is het met de officier van justitie eens dat de man flink over de schreef is gegaan en dat volgens het wetboek van strafrecht een lange celstraf op zijn plaats is. Toch vraagt hij de rechter om een lagere straf.
"Mijn client had geen luxe goederen of dikke auto. Hij heeft een beetje geld gekregen om heel veel drugs op te slaan. 53 kilo is niet niks, maar mijn client lijkt toch vooral de stomkop die zijn ruimte beschikbaar stelt en niet een grote crimineel. Het geld dat hij met die wietplanten verdiende is allemaal in zijn neus verdwenen."
De verdachte zucht nog eens diep en knikt zijn hoofd. Of hij nog jarenlang in de cel blijft, of binnenkort bij zijn moeder mag gaan wonen, hoort hij over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.