Instellingen

Rob uit Zegveld haalt met fietstocht duizenden euro's op voor Inloophuis: 'Een jongensdroom'

© RPL Woerden
ZEGVELD - De 67-jarige Rob van Hoogdalem uit Zegveld heeft 17-duizend euro opgehaald met zijn fietstocht richting de Noordkaap. Het geld gaat naar het Inloophuis 'Leven met kanker' in Woerden dat in zwaar weer verkeert. In 82 dagen fietste Rob drieduizend kilometer. Hij is aangereden door een auto, fietste stiekem door bij een grensovergang, viel nog eens én had een ontstoken knie. "Maar ik heb de hele weg gelachen."

Stiekem de grens over

Op 1 juni vertrok Rob vanuit het centrum van Woerden op zijn fiets, ongetraind. De reis ging niet zonder slag of stoot. "De mooiste stunt was bij de grensovergang met Noorwegen op de heenweg", vertelt Rob lachend. In Nederland was het code rood en Noorwegen had de grens dicht. Van de douane mocht Rob onverwacht doorfietsen maar zo'n zes kilometer verderop stond de politie hem op te wachten.
"Ze vroegen of ik gevaccineerd was en dat ben ik, maar op dat moment was de QR-code nog niet geldig", vertelt Rob. Ik zei: "Ik ga wel even bellen met het thuisfront. Intussen ging de politie verder met het controleren van alle campers en caravans waarvan zo'n negentig procent moest omkeren. En ineens dacht ik: als die grote camper zo keert, dan bederft 'ie het uitzicht op mij. Ik zette mijn voet klaar op het pedaal en toen de camper voor mij stond, ben ik gaan fietsen! Ik dacht: niet twijfelen, gaan! Het kon me niet schelen!", lacht Rob.

Hechtingen en een gekneusde rib

Zijn lijf heeft wat te verduren gehad. Een dag nadat zijn helm werd gestolen op een terras, is Rob aangereden door een auto. Zijn opgelopen hoofdwond moest worden gehecht.
Een ander moment viel hij door toedoen van een ander op een stenen trap. Het leverde hem een nieuwe hoofdwond op die ook gehecht moest worden, net als de snee onder zijn knie. Zijn scheenbeen lag open en hij had een gekneusde rib. "Dit was het enige moment waarop ik dacht: als dit morgen maar goed gaat", zegt Rob. "Toen ik honderd meter had gefietst dacht ik: mooi, dit kan."

Hulp uit onverwachte hoek

Enkele dagen later kreeg hij toch last van zijn knie: die bleek ontstoken. In een klein dorpje wilde Rob ontsmettingsgel halen. "Die je gebruikt voor corona, weet je wel?" Een lokale ondernemer verwees hem door naar een fabriek even verderop. Het bleek om een visfabriek te gaan. "Ik dacht: wat moet ik daar? Maar goed, ik dacht ik ga maar kijken, want wat moet ik anders?"
"Toen ik aankwam vertelde ik over mijn knie. Een medewerker trok zijn werkkleding uit, waste zijn handen en verzorgde mijn knie keurig netjes. Hij haalde de hechtingen eruit, spoelde de wond en zette nieuwe hechtingen. Ik zei: ben je dokter ofzo? Dat was hij niet maar hij deed het top. Daarna heb ik er geen last meer van gehad."

'Mijn rit werd gedragen'

De aankomst bij de Noordkaap was een 'kippenvel momentje', weet Rob nog. "Ik dacht: yes, ik ben er!" De reis laat een diepe indruk achter op Rob. "Ik had nooit verwacht dat ik zoveel reacties en ondersteuning zou krijgen. Na de eerste week dacht ik: wow, mijn rit wordt echt gedragen door zoveel mensen. Dan groeit je motivatie."
Rob fietste 17-duizend euro bij elkaar voor het Inloophuis. De gemeente Woerden deed daar vijfhonderd euro bij op en Rob verwacht met nog wat extra sponsoring de 18-duizend nog te halen. "Dit was echt een jongensdroom. Je doet het voor een goed doel en je hebt tegelijkertijd de reis van je leven. Gek genoeg ben ik nu even 'de man' omdat ik dit geld opgehaald heb. Maar ik deed het voor mensen waarvoor ik veel meer respect heb dan voor mijzelf."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.