Aantal coronagevallen loopt op, ziekenhuisbezetting iets gedaald

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week met 4,5 procent gestegen, na een paar weken van daling. In de afgelopen week zijn 17.315 positieve tests geregistreerd. De week ervoor waren er 16.564 meldingen. Ook in de provincie Utrecht was sprake van een lichte stijging.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, stijgt ook. Het cijfer is voor het eerst in ongeveer een maand boven de 1 gekomen. Het staat nu op 1,01, terwijl het op vrijdag 0,97 was.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames daalde landelijk licht. In de afgelopen week moesten volgens het RIVM 405 mensen vanwege hun coronabesmetting worden opgenomen. Van hen kwamen 92 op een intensive care te liggen. De week ervoor waren er 461 opnames, van wie 92 op een ic-afdeling belandden.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is de afgelopen dagen licht gedaald. Vrijdag waren het er 57 in totaal, maandag 49. Vooral op de verpleegafdelingen nam de bezetting af. Op de intensive cares van het Diakonessenhuis, Meander, Antonius Nieuwegein en UMC Utrecht lagen maandag 16 patiënten met covid. Dat aantal is al een tijdje stabiel. Op de verpleegafdelingen lagen gisteren 33 coronapatiënten.

Dagcijfer

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2504 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de vijfde keer in zes dagen dat er ongeveer 2500 positieve tests in een etmaal waren. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.315 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat komt gemiddeld neer op zo'n 2474 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste niveau in twee weken tijd.
Amsterdam telde, zoals gebruikelijk, de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 226 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam registreerde 107 positieve tests en Den Haag 95. Daarna volgen Utrecht (57) en Almere (51). In 56 gemeenten bleek geen enkele inwoner besmet te zijn. Dat is het hoogste aantal in zo'n twee weken tijd.
Het aantal sterfgevallen steeg met 11. Dat is het hoogste aantal in drie weken. Het gaat om twee mensen uit de gemeente Gooise Meren en verder om inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Leiden, Amersfoort, Katwijk, Middelburg en Laren.
Het is gebruikelijk dat er op dinsdagen meer sterfgevallen worden geregistreerd dan op andere dagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde of vlak ervoor overlijdt, wordt dit vaak op maandag doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 48 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna zeven per dag, en ook dat is het hoogste niveau in zo'n twee weken tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.