Utrechts gezin nog steeds vast in Kabul: 'Vandaag of morgen moet het lukken'

© Elisabeth van der Steenhoven
PROVINCIE UTRECHT - "Vandaag óf morgen moet het lukken." Dat zegt de vader van het Utrechtse gezin in Kabul waar onze redactie contact mee heeft. Hij probeert vanuit Nederland al meer dan een week zijn vrouw en kinderen terug te halen na hun bezoek aan Afghanistan. De Taliban hebben de macht in het land overgenomen en sindsdien zijn duizenden Afghanen en ook veel mensen met een Europees paspoort op de vlucht geslagen.
We spreken de vader aan de telefoon. Hij klinkt moe, want hij is dag en nacht nergens anders mee bezig. "Ik bel de hele tijd met mijn vrouw, ook 's nachts. Ik heb voortdurend contact met haar om haar te motiveren. In Kabul is het 2,5 uur later. De eerste poging om bij de gate te komen is gisteren mislukt. Vanochtend moest zij met de kinderen weer even naar het huis om uit te rusten. Maar inmiddels is ze alweer bij het vliegveld."

Gevaar

Elke dag bivakkeren Afghanen met een Europees paspoort bij het vliegveld en proberen op één van de militaire vliegtuigen te stappen. Nederland lukte het begin van de week om ongeveer 200 mensen per dag uit te vliegen en het Witte Huis liet vandaag weten dat er binnen de afgelopen 24 uur ongeveer 21.000 evacués zijn uitgevlogen. Al die mensen die weg willen, proberen bij het vliegveld van Kabul door een controlepost te komen, een checkpoint. Wie daar kan aantonen dat hij geëvacueerd mag worden, heeft wellicht geluk. Maar het is niet makkelijk. "Mijn vrouw heeft het geprobeerd. De mensen tien meter voor haar is het gelukt. Maar mensen worden ook geslagen, er worden de hele tijd schoten gelost, het is ook gevaarlijk", zegt de vader.
Hij is ook telefonisch in contact met Buitenlandse Zaken. Volgens hem proberen ze alles om mensen er weg te krijgen, maar tussen hoop en wanhoop zit maar een heel dun lijntje. "Mijn middelste kind is een beetje ziek, ze zijn heel klein, dus het is ook heel lastig voor mijn vrouw. Voor een deel krijgt ze wat hulp en kan ze met de auto, maar de rest van de weg moet ze steeds te voet afleggen. Maar nu zag ik alweer berichten op Twitter dat de Taliban de deadline van 31 augustus niet zouden verlengen. Er is daar nu alweer paniek uitgebroken, mensen zouden van de Taliban helemaal niet meer naar het vliegveld mogen gaan. Ik moet nu ook weer ophangen, ik word de hele tijd gebeld."

Weg versperd?

De Amerikaanse president zou met de Taliban nog in onderhandeling zijn, maar meerdere media melden dat de Taliban Afghanen niet meer toe zouden staan om naar het vliegveld te gaan. 31 augustus is de datum waarop de Amerikanen van de Taliban zouden moeten stoppen met evacueren en ook zelf het land zouden moeten hebben verlaten. Alle NAVO-landen geven aan dat ze meer tijd nodig hebben om hun mensen weg te halen, ook demissionair minister van buitenlandse zaken, Sigrid Kaag, zei dat vanochtend.
De vader van het Utrechtse gezin geeft niet op. Hij volgt de locatie van zijn vrouw en blijft bellen. Net zolang tot ze in het vliegtuig zitten.