Instellingen

Meeste regio's economisch hersteld van coronaklap; flinke groei in Utrecht-West

PROVINCIE UTRECHT - De meeste regio's in Nederland zijn economisch gezien van de klap hersteld die het coronavirus heeft uitgedeeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In onze provincie is er weliswaar een kleine krimp te zien in stadsgewest Utrecht, maar in het westen van onze regio groeide de economie juist flink.
Bij de helft van alle 52 regio's waarin het statistiekbureau Nederland heeft opgedeeld, was de economische omvang groter dan in het tweede kwartaal van 2019. In veertien andere regio's lag het niveau gelijk aan dat van voor de coronacrisis.
Over een periode van twee jaar groeiden de regio's Zuidoost-Noord-Brabant, Utrecht-West, Oost-Zuid-Holland en Delfzijl het sterkst, met dank aan de handel en industrie. De economie in deze gebieden groeide met 3 procent of meer vergeleken met het tweede kwartaal van 2019. De regio Utrecht-Zuidoost groeide met 1 procent.
Bekijk de economische groei in jouw regio:
Er zijn ook regio's waar de economie achterblijft. Dat geldt onder meer voor Amsterdam en de regio rond Schiphol. Hun economie is respectievelijk 8 en 18 procent kleiner dan twee jaar geleden.
In de hoofdstad zijn de horeca, cultuursector en toerisme relatief belangrijke pijlers onder de economische activiteit en in de regio Haarlemmermeer is dat de luchtvaart. Deze sectoren zijn hard geraakt door alle maatregelen tegen corona, die deels nog steeds gelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.