Instellingen

Vader van Utrechts gezin in Kabul houdt hoop: 'Ik slaap niet, maar dat is niet erg'

PROVINCIE UTRECHT - De vader van het Utrechtse gezin dat vastzit in Kabul, doet een dringende oproep aan minister Kaag van Buitenlandse Zaken om zijn vrouw en kinderen naar Nederland te halen. "Waar blijven deze Utrechtse kindjes?" zegt hij, begeleid met een foto van zijn kinderen.
De Utrechter probeert vanuit Nederland al meer dan een week zijn familieleden terug te halen na hun bezoek aan Afghanistan. De Taliban hebben de macht overgenomen en sindsdien zijn duizenden Afghanen en ook veel mensen met een Europees paspoort op de vlucht geslagen.
Utrechtse vader over de vluchtpogingen in Kabul

Deadline evacuaties

Aanvankelijk gaven de Amerikanen aan de evacuatie-missie in Afghanistan op 31 augustus te willen beëindigen. Maar inmiddels zou de VS aan hun bondgenoten hebben duidelijk gemaakt vrijdag al te willen stoppen met de evacuaties, zei de Belgische minister van Defensie vandaag.
Onzeker is ook of het Nederland gaat lukken om alle mensen uit Afghanistan te evacueren. Minister Kaag zei vanochtend dat de lijsten met mensen die zich aanmelden nog steeds groeien, schrijft de NOS. Ze voegde eraan toe dat er veel meer Nederlanders in Afghanistan zijn dan bekend was en ook dan je zou veronderstellen. "Er is al sinds jaar en dag een heel streng negatief reisadvies om naar Afghanistan te gaan."
De foto is geblurred uit veiligheidsoverwegingen.
De foto is geblurred uit veiligheidsoverwegingen. © Privéfoto

Utrechts gezin

RTV Utrecht sprak gisteren telefonisch met de vader van het Utrechtse gezin dat in Kabul verblijft. "Ik bel de hele tijd met mijn vrouw, ook 's nachts. Ik heb voortdurend contact met haar om haar te motiveren", vertelde hij. De eerste poging om haar bij de gate te krijgen, mislukte afgelopen maandag.
Mensen die weg willen, proberen bij het vliegveld van Kabul door een controlepost te komen. Wie kan aantonen dat hij geëvacueerd mag worden, heeft wellicht geluk. "Mijn vrouw heeft het geprobeerd. De mensen tien meter voor haar is het gelukt. Maar mensen worden ook geslagen, er worden de hele tijd schoten gelost, het is ook gevaarlijk", zei de vader gisteren.
Een van de Utrechtse kinderen in Kabul aan het woord
Uit veiligheidsoverwegingen kunnen er niet te veel details over de familie worden prijsgegeven. Die informatie is wel bekend bij RTV Utrecht.

Evacués

Het is een chaotische situatie rond het vliegveld. Duizenden Afghanen hopen het vliegveld op te komen om zo het land te verlaten. Nederlandse militairen zijn ook in de Afghaanse hoofdstad aanwezig. Ze pikken mensen op die geëvacueerd moeten worden. Op het vliegveld zijn negentig militairen van de commando's, mariniers en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten ( BSB) aanwezig. Volgens het kabinet wordt alles op alles gezet om mensen op de luchthaven te krijgen.
Elke dag staan er vier vluchten van de Nederlandse luchtmacht naar Kabul gepland. Daar is een landingsbaan beschikbaar en de Nederlandse militairen krijgen na een landing een half uur om de mensen in het vliegtuig te krijgen. Het kabinet denkt dat "de chaos rond en druk op het vliegveld nog aanzienlijk zal toenemen" naarmate de deadline van 31 augustus nadert.
Vader van Utrechts gezin houdt hoop: 'Ik slaap niet maar dat is niet erg'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.