Nog onvoldoende deelnemers voor UMC-onderzoek naar coronamedicijn

© ANP
UTRECHT - Het onderzoek van UMC Utrecht naar een nieuw coronamedicijn wil nog niet vlotten. Volgens microbioloog Marc Bonten van het Utrechtse ziekenhuis loopt het aantal aanmeldingen niet zo hard omdat er niet zo veel mensen zijn met een coronabesmetting.
Begin deze maand maakte UMC bekend dat het op zoek is naar proefpersonen. Als je maximaal zeven dagen geleden positief getest bent op het virus, kun je je aanmelden. Doel is om symptomen te verminderen, verergering te voorkomen en de tijd van het herstel te verkorten.
Om toch genoeg aanmeldingen te krijgen, wordt bij alle GGD-testlocaties informatie uitgedeeld over het onderzoek. "Als mensen dan een positieve testuitslag krijgen, hoop ik dat mensen er over nadenken om mee te doen. Daarmee zou je de wetenschap en de behandeling van patiënten in de toekomst kunnen helpen", aldus Bonten.

Reproductiegetal loopt op

Gisteren werd bekend dat het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, licht is gestegen. Het cijfer is voor het eerst in ongeveer een maand boven de 1 gekomen. Het staat nu op 1,01, terwijl het op vrijdag nog 0,97 was.
Ook het aantal nieuwe coronagevallen is weer gestegen, na een paar weken van daling. In de afgelopen week zijn 17.315 positieve tests geregistreerd. Dat is 4,5 procent meer dan de week ervoor. Toen kreeg het RIVM 16.564 meldingen.
Bonten is niet verbaasd over deze ontwikkeling. "Enerzijds worden er nog mensen gevaccineerd en bouwt de immuniteit zich op. Anderzijds hebben we te maken met de Deltavariant, waarbij we mogelijk wat aan effectiviteit inboeten. Ook de scholen gaan weer open, mensen komen terug van vakantie en er worden maatregelen versoepeld, dus er kan zeker een toename komen. Dat is eigenlijk niet anders dan de onzekerheid die we die al maanden voorspellen voor het najaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.