Streep door Paardenmarkt Ameide: 'Zo zonde dat het wéér niet door kan gaan'

De Paardenmarkt in Ameide in 2019.
De Paardenmarkt in Ameide in 2019. © Paardenmarkt Ameide
AMEIDE - En weer kan de 'nationale feestdag' van Ameide niet doorgaan. Dat besluit het comité van de Paardenmarkt in het dorp in Vijfheerenlanden. "Als je het gaat vieren, moet je wel álles kunnen doen. En met deze maatregelen kan dat helaas niet", verzucht penningmeester Aart-Jan Peeters.
Daar staan ze dan, op de Prinsengracht in Ameide. De mannen van het Paardenmarkt-comité denken terug aan hoe die tweede donderdag van oktober er normaal gesproken uitziet. Aan hoe die straat al honderden jaren lang vol staat met duizenden bezoekers. "Deze markt betekent simpelweg veel voor Ameide. Je kunt je dat misschien niet voorstellen, maar dit is één grote reünie."
En dat klopt: iedere inwoner uit het dorpje aan de Lek houdt die ene oktoberdag vrij. Basisscholen uit de plaats geven er zelfs vrij voor, oud-inwoners komen ook massaal langs. Alleen in 1953, vanwege de Watersnoodramp, en vorig jaar ging de Paardenmarkt niet door. En nu dus voor de derde keer in de geschiedenis niet.
Het comité van de Paardenmarkt hoopt er in 2022 een 'knalfeest' van te maken.
Het comité van de Paardenmarkt hoopt er in 2022 een 'knalfeest' van te maken. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
"Dit is cultureel erfgoed, hè", lacht Anne Versluis, secretaris van het comité. "Het gaat niet alleen om paarden, het draait juist om dat familiegevoel. En met zoveel afstand houden wordt dat heel moeilijk. Dan moeten we onze verantwoordelijkheid pakken en een knoop doorhakken."
Volgend jaar gaat die markt gewoon door, daar is het comité van overtuigd. "En dan gaan de vuurpijlen de lucht in, dat weten we zeker. Halen we de gemiste keren gewoon helemaal in."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.