Nederlanders steeds meer tevreden met (over)gewicht: 'Ik heb maat 48/50 en toch sta ik gewoon in bikini online'

UTRECHT - "Je hebt een mooi gezicht, maar lijf niet", zeiden mensen tegen het uitgaan weleens tegen de Utrechtse Robin Meerman. "Of ik liep laatst langs de Oudegracht en toen vonden volwassen mannen het nodig om me uit te schelden voor dikke koe. Vroeger raakte met het wel, maar nu niet meer. Het zegt meer over hen dan over mij."
De Utrechtse hééft ook flink overgewicht, zegt ze er direct bij. "Ik heb maat 48/50 en toch sta ik gewoon in bikini online. Want ik wil het ook gewoon laten zien als ik een leuke dag heb gehad op het strand. En ik wil ook een beetje een ander beeld laten zien dan dat er alleen maar modellen als Doutzen Kroes in bikini op de foto gaan. Ik ben helemaal oké met mezelf, sterker nog: ik ben gewoon hartstikke leuk."
Robin Meerman: 'Ik heb overgewicht en sta toch gewoon in bikini online.'

Tevredener met overgewicht

Meerman is niet de enige die ondanks ernstig overgewicht tevreden is met haar lijf, blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van het CBS. Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder met matig overgewicht was in 2018-2020 ruim de helft tevreden met hun gewicht. Van de volwassenen met ernstig overgewicht was dat een kwart.
Ten opzichte van de drie jaren daarvoor (2015-2017) steeg het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangeeft hier tevreden mee te zijn, terwijl het aantal mensen met overgewicht niet gestegen is. Het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangaf tevreden te zijn met hun gewicht, nam toe van 22 procent in 2015-2017 tot 26 procent in 2018-2020.

Bodypositive

En dat is goed nieuws, vindt Meerman. "Ik ben blij om eindelijk ook eens de andere kant van het verhaal te horen. Ik ben zelf heel actief in de bodypositive-movement (een onlinebeweging die zich uitspreekt over het accepteren van alle soorten lichamen, red.) en blijkbaar werkt dat dus toch."
Toch wil Meerman geen ongezond leven propageren. "Dat vind ik soms wel lastig aan de beweging. In het begin van de coronatijd postte ik vaak dat ik aan het sporten en hardlopen was. Dan kreeg ik verbaasde reacties: 'Huh, wil je toch dun worden?' Terwijl dat natuurlijk niet gelijk zo hoeft te zijn. Ik sport veel en eet heel erg gezond. Dikke mensen kunnen ook sporten, dat is gewoon goed voor mijn lijf. Bij dunne mensen gaat iedereen ervan uit dat ze dat doen om fit te blijven, bij een dik iemand gaan ze er vanuit dat je sport om af te vallen. Het is lastig dat dat automatisch gekoppeld wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.