De Utrechtse Schatkamer on Tour: kromgetrokken schilderij blijkt van huisschilder Vaticaan!

STICHTSE VECHT - Nog altijd rijdt presentator Margreet de provincie door, om bij mensen op zolder of in de schuur te zoeken naar spullen met een mooi verhaal. "Wat we dan zoal tegenkomen, wordt ons vaak gevraagd", begint Margreet. "Van vaasjes van de Xenos tot lévensgrote familieportretten en van zilveren peper en zout stelletjes tot in massaproductie gemaakte souvenirs. Soms, trekt iets speciaal de aandacht. Zoals de familieportretten van vandaag".

Mijn familie ligt bovenop de kast

Margot uit Maarssen heeft op haar kast - "ik ben er niet erg zuinig op, zoals je ziet" - familieportretten van haar overgrootouders van moeders kant. "Wat ik weet, is dat ze geschilderd zijn door een familievriend, Georg Claassen, ergens begin vorige eeuw. Ik ga ze nooit verkopen, dus de waarde maakt me niet uit!"
Voor de gelegenheid haalde Margot haar familie van de kast
Voor de gelegenheid haalde Margot haar familie van de kast © RTV Utrecht

Portretschilder van de Paus

Willem is vooral bezorgd over de stáát van de schilderijen: "ze zijn zéker niet onaardig geschilderd, maar staan op zulk goedkoop karton, dat ze helemaal zijn krom getrokken. De schilder is wel interessant, zeker omdat Claassen ook in het Vaticaan schilderde, tot portretten van de Paus aan toe. Rijk wordt u niet van deze twee, door de slechte staat, zijn ze niet meer dan een euro of 250 per stuk waard."
Gaat Marjan de kaketoe meer waarderen na de taxatie?
Gaat Marjan de kaketoe meer waarderen na de taxatie? © RTV Utrecht
Marjan uit Nieuwegein riep de hulp van Willem in voor een porseleinen Kaketoe waar ze éigenlijk wel vanaf wil. Uit de erfenis van haar moeder, staart dat beest met enige regelmaat de huidige eigenaar aan, maar ze blijft 'm lelijk vinden."Mijn moeder hield ervan, maar ik helemaal niet, dus nu ligt 'ie onderin de kast. Ik wil graag van Willem weten of ik 'm weg kan gooien, of maar beter terug kan leggen", lacht ze.

Niet weggooien!

Willems advies is duidelijk: niet weggooien! De handtekening onderop de kaketoe laat 'Ruoff' zien, een bekende keramiste. Haar objecten gaan nog altijd als behoorlijk zoete broodjes over de toonbank. Tussen de 400 en 600 euro is 'ie zeker nog waard. Wat Marjan ervan vindt? Spottend: "Ik vind 'm mooier dan toen ik 'm vanmorgen mee nam, dat begrijp je".
Willem Oderkerk beoordeelt portretten en een kaketoe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.