Instellingen

OM wil een half jaar cel en 450.000 euro boete voor directeur groothandel voor growshops

© Pixabay
UTRECHT - Wanneer de politie in 2017 binnenvalt bij een groothandel voor landbouwproducten in De Meern, zien agenten geen tomatenzaad of tulpenbollen. Wel lampen, tenten en benodigdheden voor afzuiginstallaties. De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat ze hier te maken hebben met een enorme voorraad artikelen die gebruikt wordt voor hennepplantages. Maar volgens verdachte Ibrahim U. klopt daar niks van. Zijn spullen zijn bedoeld voor iedereen die graag in de aarde wroet. De suggestie van wietteelt klopt niet. Sterker nog, in een eerdere vergelijkbare zaak heeft het gerechtshof hem zelfs vrijgesproken.

Opiumwet

Ibrahim U. staat niet terecht voor het telen van marihuana. Maar sinds 2015 is het volgens de Opiumwet ook verboden om spullen te verkopen die bestemd zijn voor de professionele of grootschalige hennepteelt. En daar speelt zich vandaag een juridische strijd af.
Want wanneer is een hennepkwekerij grootschalig of professioneel? Volgens het OM is dat zo wanneer je de spullen gebruikt die in het magazijn van U. werden aangetroffen. Maar volgens de advocaat van de verdachte zijn er veel mensen die hobbymatig wiet verbouwen en ook gebruik maken van lampen en afzuiginstallaties.
En daarnaast zegt Ibrahim U. helemaal niet aan particulieren te leveren. Hij is een groothandel en verkoopt alleen aan bedrijven. Dat deze bedrijven volgens het OM voor een groot deel betrokken zijn bij hennepteelt, moet dan ook niet uitmaken. Het zijn voornamelijk Nederlandse bedrijven die geregistreerd zijn bij de KVK. Wat die bedrijven verder doen met de spullen van U. is volgens hem niet zijn verantwoordelijkheid.

Eis

Omdat de strafzaak nu pas voor de rechter komt, rekent het Openbaar Ministerie met een strafkorting van 20 procent. Met aftrek van die korting moet Ibrahim U. volgens het OM negen maanden de cel in, waarvan drie voorwaardelijk. Ook moet hij persoonlijk een boete van ?50.000,-. Daarnaast eist het OM een boete van ?400.000 voor zijn bedrijf.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.