Koperdieven mogelijk oorzaak treinbotsing

UTRECHT - Honderd tot tweehonderd medewerkers van spoorbeheerder ProRail en NS bewaken sinds vrijdagmiddag op sommige plaatsen het spoor om koperdiefstal te voorkomen.
Aanleiding is de treinbotsing in Zevenaar afgelopen dinsdag, meldt een woordvoerder van ProRail. De spoorbeheerder houdt er ernstig rekening mee dat door de koperdiefstal bij Zevenaar het beveiligingssysteem van de seinen en wissels is uitgeschakeld en daardoor ook de alarmeringsystemen bij ProRail niet functioneerden. Normaal gebeurt dit wel als dieven aan de slag gaan.
De ICE naar Duitsland botste dinsdag tussen Arnhem en Zevenaar met een lege goederentrein. In de ICE zaten 146 passagiers. Er vielen geen gewonden, maar er was wel veel materiële schade.

NIEUWE FASE

De woordvoerder spreekt van "een nieuwe fase" in de koperdiefstal. "De criminelen hadden verstand van zaken." ProRail en NS waarschuwen dat ze de extra surveillance niet lang kunnen volhouden en doen een beroep op de politie voor snel extra inzet.
Het gaat om een beperkt aantal plaatsen waar theoretisch iets vergelijkbaars zou kunnen gebeuren, hoewel de kans bijzonder klein is. Hoeveel plekken het zijn, wil ProRail om veiligheidsredenen niet zeggen. In principe is de situatie veilig. "Ons motto is: we rijden veilig of we rijden niet."

MET LEVENS SPELEN

Beide bedrijven hopen dat de dieven zich realiseren dat ze met levens spelen. Op de plek van het ongeval was 300 meter koperdraad verdwenen. De mensen die patrouilleren zijn medewerkers uit verschillende geledingen van beide bedrijven. Aan machinisten en aannemers is ook gevraagd extra alert te zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.